Detalji presude Mahmuljinu: Znao da mudžahedini planiraju zločine, ali ništa nije učinio da ih spriječi

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO - Nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin za ratni zločin protiv civilnog stanovništva osuđen je na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, a za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora, te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od osam godina.

Navedeno je ovo u presudi kojom je Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Mahmuljina za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Mahmuljin je osuđen jer, kao komandat, nije spriječio zločine pripadnika odreda „El mudžahedin“ nad zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske, civilima kao i pripadnicima sanitetskog osoblja.

Apelaciono vijeće, kojim je predsjedavao sudija Hilmo Vučinić, utvrdilo je da je Mahmuljin, kao komandant Korpusa i nadređeni pripadnicima odreda „El mudžahedin“, propustio da spriječi ubistva i nečovječno postupanje nad ratnim zarobljenicima, sanitetskim osobljem i civilima.

U obrazloženju presude, koju je pročitao sudija Staniša Gluhajić, navedeno je da je odred „El mudžahedin“ formalno i pravno bio dio Trećeg korpusa, na čelu sa Mahmuljinom i da je učestvovao u borbenim operacijama koje je ovaj korpus sprovodio na lokalitetu Livade 1995. godine.

Vijeće je utvrdilo da je Mahmuljin znao ili imao razloga da zna da se pripadnici odreda „El mudžahedin“ spremaju da počine zločine, kao i da je od formiranja, pa do raspada ovog odreda, jedini imao stvarne mogućnosti da utiče na njihovo ponašanje.

-Apelaciono vijeće je našlo da je odred „El mudžahedin“ u potpunosti primjenjivao pravila Trećeg korpusa i da je Tužilaštvo BiH van razumne sumnje dokazalo da je odred učinio zločine nad zarobljenicima o kojima je optuženi bio obaviješten - navodi se u obrazloženju presude.

Obrazlažući presudu vijeća, sudija Gluhajić je rekao da su pripadnici odreda „El mudžahedin“ zabranili pristup takozvanoj Armiji BiH, ali da je optuženi bio informisan o brutalnim radnjama koje su činili naročito protiv srpskih zarobljenika.

U obrazloženju presude se navodi da iskazi svjedoka i brojni materijalni dokazi dokazuju da je Mahmuljin znao šta se dešava u logoru „13. kilometar“ u blizini Kamenice i da ne postoji nijedan dokaz da je preduzeo bilo kakvu aktivnost na oslobađanju zarobljenika.

Vijeće navodi u presudi da je zaštićeni svjedok tokom suđenja izjavio da je, nakon operacije „Farz“, lično obavijestio Mahmuljina o zlostavljanju 52 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri civila, koje su pripadnici odreda „El mudžahedin“ oteli od pripadnika takozvane Armije BiH, odveli u logor „13. kilometar“ i neke odmah ubili.

-Nema sumnje da je optuženi bio informisan o tome i da nije ništa preduzeo da oni na najbrutalniji način ne budu mučeni i ubijeni - navelo je vijeće u presudi.

Sud BiH je u prvostepenom postupku proglasio Mahmuljina krivim i osudio ga na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici odreda „El mudžahedin“, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa, a kojima je bio direktno nadređen.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016. godine. On je bio optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda „El mudžahedin“ na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u septembru 2021. uvažilo Mahmuljinovu žalbu i ukinulo prvostepenu presudu, a krajem novembra 2021. počeo je obnovljeni postupak.

Današnja presuda Apelacionog vijeća Suda BiH je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana