Дан РС може оспорити само политичка одлука

Срна
Дан РС може оспорити само политичка одлука

Бањалука - Члан делегације Народне скупштине РС, која заступа Српску пред Уставним судом БиХ, Жељко Мирјанић сматра да ће одлука тог суда о захтјеву за оцјену уставности Закона о празницима РС бити повољна ако се судије буду руководиле правом, а не политиком.

Уставни суд БиХ разматраће 26. и 27. новембра захтјев за оцјену уставности Закона о празницима РС, који је поднио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић коме је засметала прослава Дана РС.

- Ако се Уставни суд БиХ буде држао устава БиХ и РС и Закона о слободи вјере у БиХ, онда би пресуда требало да буде у корист Српске, а ако би биле игнорисане уставне и законске одредбе и предност дата политичким аргументима, онда је могућа неповољна одлука - рекао је Мирјанић.

Нагласио је да су представници парламента РС у расправи пред Уставним судом изнијели и правне и политичке аргументе, али да нису имали достојног ривала, јер подносиоци захтјева нису имали правних аргумената.

Члан делегације Народне скупштине РС и предсједник НДП-а Драган Чавић нагласио је да одлука Уставног суда БиХ мора бити у корист Српске, ако у процес не буде инфилтрирана политика.

- Нема основа за тврдње да је 9. јануар неприхватљив по било ком основу, јер је Закон о празницима РС 2007. године усаглашен са одлуком Уставног суда БиХ - рекао је Чавић.

Представници Борачке организације, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша и Удружења ветерана РС поручили су да нико не може укинути Дан РС.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана