Дал Санто: “ЕУ је жртва своје авантуре у Украјини”

Агенције
Дал Санто: “ЕУ је жртва своје авантуре у Украјини”

Заговорници европске политике сусjедства су направили велику грешку када су покушали да интегришу Украјину у свијет Европске уније, игноришући интересе Русије.

То је навео аналитичар Метју Дал Санто који истиче да је актуелна безбједносна криза у Европи производ жеље Брисела да не одустане од “обојених политика”, притом алудирајући на револуције које су се догодиле у Европи, а које су означаване неком од боја.

“Брисел је одбијао да прихвати геополитичке посљедице своје политике сусједства усмјерене ка истоку, а дозволио је себи и да игнорише Москву. Играње са жељом да се Украјина придружи Европској унији није ништа више од трговине за чије посљедице Европа није била спремна”, навео је Дал Санто.

Он је истакао да је Споразум о стабилизацији и придруживању који је ЕУ понудила Украјини био усмјерен ка одвраћању Кијева од Москве и пребацивању усмјерења на Брисел, без изаквог размишљања о ризицима који би могли да се јаве уколико Украјина заиста постане дио ЕУ.

Дал Санто такође наводи да пројекат сусједске политике има основу на томе да ће Русија прихватити интеграцију постсовјетских држава у Европску унију, а да се том приликом не води рачуна о стратешким, економским и културолошким интересима Москве.

“Сан да Москва види свијет онако како га види Брисел је срушен у реалности”, закључио је Дал Санто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана