Да ли ће Ердоган одржати предизборни скуп у Сарајеву?

РТРС
Да ли ће Ердоган одржати предизборни скуп у Сарајеву?

И док медији брује да ће турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган 20. маја одржати предизборни скуп у Сарајеву, званичне потврде још нема. У Турској се 24. јуна одржавају пријевремени предсједнички и парламентарни избори, а Ердоган је већ добио одбијеницу појединих европских земаља за одржавање политичког скупа.

У Њемачкој и Аустрији забрањен, али је зато у БиХ и те како могућ Ердоганов предизборни митинг уочи пријевремених избора у тој земљи. Иако бх. власти, бар званично, ништа не знају, Ердоган је према писању турских медија све припремио за велики скуп у Сарајеву. Званичне потврде о посјети за сада не стижу.

"Немам никакву званичну информацију о доласку Ердогана у Сарајево, али ако се то догоди то ће продубити и ојачати наше везе са БиХ, јер желимо да БиХ буде успјешна", рекао је Мехмет Шимшек, замјеник премијера Турске.

"Још не посједујемо званичне информације о посјети предсједника Реџепа Тајипа Ердогана Сарајеву. Када будемо имали званичне информације подијелићемо их с вама", наводе из Амбасаде Турске у БиХ.

Ако се у обзир узме да гдје има дима има и ватре, каже аналитичарка Ивана Марић, врло је вјероватно да су СДА и Бакир Изетбеговић, који имају блиске односе са Ердоганом, опрезни у вези са најавом у медијима, јер знају да ће то изазвати велике дискусије и расправе.

"Са разлогом су опрезни, јер у БиХ не живи тако велики број турских држављана, а посебно нема велики број бх. држављана који би могли да гласају за турске изборе, тако да не видим разлог зашто бисмо дозволили да било ко ради своје предизборне скупове у БиХ", сматра Ивана Марић, политичка аналитичарка.

Скуп којем би, како се спекулише, требало да присуствује више хиљада турских држављана из европских земаља у којима је исти забрањен, првенствено би био шамар грађанима БиХ, који би зарад користи уског круга људи око СДА трпили критике Европске уније и других, сматра Марићева. Да Ердоганов предизборни митинг у Сарајеву представља провоцирање Европске уније, сматрају чак и поједине федералне странке. Ипак, у СДА за сада ћуте.

Истовремено, у Српској су свјесни аспирација Турске.

"Њихова навијачка позиција везано за искључиво подршку Бошњацима коју видимо на сваком кораку нама не годи, али свакако је немогуће игнорисати чињеницу да је Турска присутна и да она исказује подршку наравно Бошњацима овдје и својим аспирацијама на овом простору, то смо ми свјесни, али исто тако сматрамо да је недодирљиво да се петљају у наше љубави према Србији, Русији и према неким другим мјестима", каже Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Оно што је симптоматично и на шта многи указују јесте и чињеница да Ердоганов долазак не би био само у сврху кампање у тој земљи, већ и оне за предстојеће изборе у БиХ. Јер, СДА би 26. маја требало да објелодани име свог кандидата за бх. Предсједништво.

Остаје само питање колико би ове "СДА-Ердоган" релације политички могле коштати БиХ на европском плану?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана