Цвијановић: Данашња кривична пријава против Лагумџије први корак

ГС
Цвијановић: Данашња кривична пријава против Лагумџије први корак

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данашња кривична пријава коју је поднијела против амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије први корак, док ће иницијатива за смјену битие други корак с циљем санкционисања његовог недопустивог, илегалног и једностраног поступања.

"Уколико се настави са оваквом праксом, посљедица ће бити то да ћемо убудуће имати, не амбасадоре БиХ, већ амбасадоре Републике Српске и дијела Федерације БиХ", рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Она је истакла да ће кривичну пријаву добити свако ко не буде поштовао Устав, институције и уставне процедуре.

"Онда ћемо видјети какво имамо правосуђе на још једном примјеру", рекла је Цвијановићева.

Она је појаснила да је кривична пријава поднесена због злоупотребе службеног положаја, напад на уставни поредак и свега онога што је Лагумџија прекршио, додајући да је он радио самостално.

"Добио је инструкцију, видјела сам по допису Дениса Бећировића представницима УН, да му је само он дао сагласност и овлаштење да то ради. Бећировић није Предсједништво, он је само члан Предсједништва", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да Лагумџија није добио овлаштење надлежне институције, односно Предсједништва БиХ, те да је радио самостално и кршио процедуре и правила.

"Он тамо не може да ради, успоставља неједнаке третмане када су у питању чланови Предсједништва. Не може да испоручује Бећировићева писма, а зауставља /писма/ Жељке Цвијановић", навела је она.

Цвијановићева је истакла да Предсједништво БиХ данас није расправљало о смјени Лагумџије, зато што то није била тачка дневног реда и да би посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Миланко Михајлица који је поставио питање о томе требао прво да се упозна са процедурама.

"Имали смо преча посла, а то је Савјет Европе и апликација такозваног Косова у тој међународној институцији", истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, и да сутра бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић предложи смјену амбасадора БиХ при УН у Женеви Бојана Вујића, шефа Мисије БиХ при ЕУ Обрада Кесића или амбасадора БиХ у Пољској Ковиљке Шпирић, то му неће проћи.

"Неће му проћи зато што кад би њих двојица /Бећировић и Комшић/ гласали за то, ја бих отишла у Народну скупштину Републике Српске и заштитила наше представнике", нагласила је Цвијановићева и додала да у ситуацијама када су друга два члана Предсједништва против нема одлуке.

Она је подсјетила да је осталим члановима Предсједништва БиХ предложила да имају амбасадоре БиХ, који као службеници представљају именована лица, односно оно што је званичан став Предсједништва БиХ, наводећи да за смјену амбасадора, као и за њихово именовање требају три гласа "за".

"Ако нећете, нећете. У ЕУ ми имамо амбасадора. Је ли то БиХ коју желе наше колеге? Ако је то, ја сам ин", додала је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана