Чубриловић: Важно обиљежавати значајне датуме да се зло не понови

Срна
Чубриловић: Важно обиљежавати значајне датуме да се зло не понови

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас Срни да историјске датуме, као што је 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у усташком систему логора смрти Јасеновац, српски народ треба обиљежавати да му се не би понављале сличне ситуације.

"То је био једини логор којег у Другом свјетском рату нису основали Нијемци на овом простору и једини логор којег су заобилазиле све ослободилачке снаге до самог краја рата", рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да је Јасеновац био једини логор који је био основан и за дјецу, гдје је више од 20.000 дјеце млађе од 14 година завршило своје младе животе.

"Ми Срби морамо, упркос свим проблемима, то да обиљежавамо, да памтимо и подсјећамо генерације на такве злочине да нам се више никада то не би поновило", додао је Чубриловић.

Владе Републике Српске и Србије организују данас у Спомен-подручју Доња Градина централну манифестацију обиљежавања 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у усташком систему логора смрти Јасеновац.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије. Према процјенама стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.

Систем концентрационих логора са средиштем у Јасеновцу, основан 21. августа 1941. године, сматра се мјестом најмонструознијег убиства више стотина хиљада људи, међу којима и 19.544 дјеце млађе од четрнаест година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана