Чубриливћ: Српски народ Крајине устанком против фашизма показао пут којим ће кренути

Срна
Чубриливћ: Српски народ Крајине устанком против фашизма показао пут којим ће кренути

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је свим учесницима НОБ-а и грађанима Српске честитао 27. јули, Дан устанка у борби против фашизма, подсјећајући да је српски народ Крајине овим устанком међу првима у Европи показао којим путем ће кренути.

"Био је то пут великог страдања, зарад добра цијелог човјечанства. Жртва коју је српски народ поднио у тој борби била је огромна. Многа поткозарска села крај борбе дочекала су без иједне мушке главе. Наше мајке и баке до смрти нису скинуле црне мараме, а то нема право нико и никада да заборави", нагласио је Чубриловић у писаној изјави.


Он је подсјетио да је устанак против фашизма организован у Крајини тачно прије 75 година када су углавном сељаци наоружани сјекирама и косама напали фашисте који су окупирали Дрвар и Грахово, а потом се устанак проширио на Грмеч и Козару гдје је до борби против њемачких фашиста и усташке Независне Државе Хрватске /НДХ/ дошло већ 30. јула 1941. године.

"Наравно да постоје они који би да изврше тиху и подмуклу ревизију историје у којој народи, али и државе који су највише страдали у антифашистичкој борби данас треба да буду проглашени фашистима, а некадашњи носиоци фашизма и нацизма да баштине антифашистичку идеју. Зато сјећање на 27. јули не дамо никоме. Српски народ је у борби против фашизма и нацизма дао више него што је имао. Много више него било који народ на Балкану", истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да се не смије заборавити чињеница да су само у овом дијелу Европе постојали логори за дјецу, само због тога што су та дјеца били Срби.

"Сјећање на велике жртве и антифашистичка баштина је наш дуг према нашим прецима, али и нашим потомцима који требају и морају да имају свијест и сјећање на ту борбу и жртву коју смо у њој дали", поручио је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана