Црнадак: Важно повезивање и сарадња земаља западног Балкана

Срна
Црнадак: Важно повезивање и сарадња земаља западног Балкана

Њујорк - Министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак, на радном доручку Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ у Њујорку, истакао је значај усвајања Уговора о транспортној заједници између БиХ и ЕУ и сарадње и повезивања на западном Балкану као кључним факторима за убрзање европских интеграционих процеса региона.

Радном доручку присуствовали су министри иностраних послова западног Балкана и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан који је уводним обраћањем отворио расправу о спровођењу споразума постигнутих на Самиту у Трсту одржаном 12. јула.


Непосредно прије почетка радног доручка, Црнадак је разговарао и са Ханом који је потврдио да ће присуствовати састанку министара иностраних послова земаља западног Балкана који ће бити одржан крајем новембра или почетком децембра у Требињу.

Црнадак је јуче разговарао и са генералним секретаром Сталног арбитражног суда Хугом Ханс Сиблезом о могућностима придруживања БиХ чланству Сталног арбитражног суда, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Чланице Сталног арбитражног суда су 121 држава, укључујући 27 земаља чланица ЕУ. Земље чланице Сталног арбитражног суда имају за циљ мирно рјешавање спорова путем арбитраже, што доприноси јачању владавине права у међународним односима.

Црнадак је присуствовао и пријему који је организовао министар иностраних послова и међународне сарадње Уједињених Арапских Емирата Абдулах Бин Зајед.

Сутра, трећег дана боравка у Њујорку, Црнадак ће учествовати на трилатералним сусретима министара иностраних послова Турске, Србије и БиХ, као и Турске, Хрватске и БиХ.

Предвиђено је и његово учешће на састанку министара иностраних послова земаља чланица Централноевропске иницијативе /ЦЕИ/ чији ће домаћин бити министар иностраних послова Бјелорусије.

У вечерњим часовима планирано је да Црнадак присуствује пријему чији је домаћин министар иностраних послова Њемачке Зигмар Габриел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана