Члан групе повезане с тероризмом крио пушке у зиду и поду

Горан Маунага
Члан групе повезане с тероризмом крио пушке у зиду и поду

Власеница - Полиција је пронашла три војне пушке и већу количину муниције у кући Самира Зекића из Власенице који је доведен у везу са Самиром Окићем хапшеним 2015. године у акцији "Рубен" под оптужбом за тероризам, сазнаје "Глас Српске".

Зекић је јуче приведен и саслушан, а портпарол Полицијске управе Зворник Миљан Бобар, наводећи његове иницијале, казао је да је акција спроведена на основу налога власеничког Основног суда.

- Полицијски службеници су јуче ујутро претресли кућу и помоћне објекте које користи осумњичени. Пронађене три пушке и муниција су привремено одузети, о чему је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву - каже Бобар и додаје да слиједи рад на документовању тог предмета.

Саговорник "Гласа" близак истрази каже да је полицијски претрес услиједио након дојаве информације из Окићеве групе, чији је члан и Зекић.

- Окић у јавности важи за хуманитарца, али је хапшен у полицијској акцији покренутој након што је терориста Нердин Ибрић убио полицајца Драгана Ђурића, а ранио двојицу његових колега у терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику 27. априла 2015. године. Зекић се често састаје са Окићем. Полицајци су двије пушке пронашли у зиду и у поду, добро заштићене и умотане у непромочиви материјал, док је једна била спремна за употребу - каже наш саговорник.

Полиција РС је у акцији "Рубен", спроведеној почетком маја 2015. године, поред Окића, ухапсила више десетина особа осумњичених да набављају оружје, минско-експлозивна средства и другу војну опрему да би извршили терористичке нападе на институције Српске и њихове представнике. Осим хапшења, полиција је тада претресла 32 локације широм Српске.

- Претресени су и објекти особа које су биле или се још налазе на сиријском ратишту. Постоји сумња и да те особе врбују грађане БиХ за одлазак на страна ратишта. Пронађени су оружје, муниција, панцири, униформе и пропагандни материјал за врбовање грађана за одлазак на ратишта - речено је тада у МУП-у РС.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић јуче није одговарао на телефонске позиве.

Окићеве везе

"Глас Српске" је раније објавио да је Самир Окић један од организатора одласка џихадиста на сиријско ратиште преко вехабијске заједнице у Бечу.

Окић је у сталном контакту и са наводном хуманитарном организацијом "Инсан хак хуриет" (ИХХ) из Турске, чије је дјеловање забрањено у неколико земаља због повезаности с тероризмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана