Бореновић: Зауставити осуђивање Срба због лажних изјава

Срна
Бореновић: Зауставити осуђивање Срба због лажних изјава

Бањалука - Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић указао је данас на чињеницу да се српска лица осуђују за ратни злочин који нису починили, усљед лажних изјава стварних починилаца који као сарадници тужилаштава дају лажне изјаве да би им се умањила казна, те истакао да се то мора прекинути.

Он је током расправе у Народној скупштини Српске о извјештају о анализи и плану активностима о тражењу несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина као примјер навео Душана Јанковића који је осуђен на 23 године затвора због злочина над Корићанским стијенама.


Бореновић је рекао да је Јанковића осуђен на основу лажних изјава стварног починоца тог злочина да би му се смањила затворска казна, иако истражиоци Агенције за истраге и заштиту БиХ нису добили ниједну изјаву Бошњака да је Јанковић учествовао у том злочину.

Он је као други примјер навео Предрага Девића који је осуђен на вишегодишњу затворску казну на основу изјаве коју је свједок дао, такође, да би му била смањена изречена казна.

"Овакве ствари се морају прекинути због невино осуђених људи, али и због жртава", додао је Бореновић.

Посланик НДП-а Драган Чавић навео је случај генерала Новака Ђукића који је осуђен ретроактивном примјеном закона, без могућности ревизије поступка.

Посланик СНСД-а Владо Глигорић похвалио је рад Републичког центра за истраживања рата, ратних злочина и тражења несталих, који је урадио много на да се на институционалан начин приступи прикупљању података о дешавањима током рата у БиХ.

"Демографска служба Хашког трибунала већ је умањила број страдалих Срба, а то исто је урадило и Сарајево, што може бити и опасно за Српску. Због тога је веома похвална база података о српским жртавама, коју прати и одговарајућа документација", нагласио је Глигорић.

Посланик СНСД-а Данијела Мрда рекла је да је однос према жртвама, али и причање о жртвама протеклог рата комплексан и тежак, похваливши изузетан однос овог центра са невладиним организацијама и удружењима.

Према њеним ријечима, веома је добар рад на публиковању дешавања из протеклог рата, истичући ону о НАТО бомбардовању и гранатирању осиромашеним уранијумом, због чега знатан број становништва са тих подручја оболијева од тешких болести као што је рак.

Посланик коалиције "Домовина" Адмир Чавка рекао је да се поднесени извјештај бави само жртвама једног народа и да би то требало исправити.

"Овдје постоји много истина. Свака жртва заслужује правду, а сваки злочинац казну", додао је Чавка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана