Бизнисмену пропао план за мизерну казну

Жељка Домазет
Бизнисмену пропао план за мизерну казну

Сарајево - Судија Суда БиХ Бранко Перић одбио је у петак споразум о признању кривице за утају пореза који је власник предузећа "Антонић трејд" из Лакташа Небојша Антонић склопио са Тужилаштвом БиХ.

Антонић је у том споразуму пристао на годину затвора коју би откупио за 36.000 марака, да надокнади 1,09 милиона штете и плати судске трошкове од 1.606 КМ.

Перић је рекао да овакав споразум не може прихватити јер Правобранилаштво БиХ треба да достави став да споразумом није настала штета по БиХ када је ријеч о неплаћеним каматама.

- Није било разговора са Правобранилаштвом БиХ. Шта је са каматом? Остаје вам рок до краја јануара да преговарате са Правобранилаштвом и да их укључите или да Правобранилаштво каже да није било штете за државу. Под таквим условима може се разговарати о споразуму и то је у складу са законом. Нема споразума без обештећења - рекао је Перић.

Антонић и више особа ухапшени су 2011. године под сумњом да су годинама прије тога увозили кафу, затим правили документацију да су је извезли и на конто тога добијали поврат ПДВ-а. Извоз је заправо био фиктиван, а увезена кафа је продавана на тржишту БиХ.

Оптужница против Антонића подигнута је 1. децембра, а потврђена 11. децембра ове године. Тужилац Исмет Шушкић рекао је да су прикупљени докази који потврђују наводе из оптужнице.

- Ради се о бројној материјално-правној документацији. Ту је 270 обимних докумената и десетине регистара који доказују да је починио ово кривично дјело у периоду од 1. јануара 2008. године до 30. јуна 2011. године - рекао је Шушкић.

Додао је да је Антонић признао кривицу и пристао да плати штету од 1,09 милиона марака које су блокиране у банци.

- Тужилаштво је дуго водило истрагу и њом је обухваћено између 80 и 100 осумњичених. Током истраге констатовано је да се ради о организованом привредном криминалу. Оптужени је сарађивао од првог дана, признао је кривицу и спреман је да плати ПДВ. Ријеч је о високом износу, а ако се не би пристало на споразум, морали бисмо саслушати 59 свједока и изнијети 270 доказа. То би дуго трајало. Оптужени није раније осуђиван и спреман је да плати годину затвора са 36.000 марака - рекао је Шушкић и позвао суд да прихвати споразум.

Антонићев адвокат Исмет Челик рекао је на рочишту да нема приговора на доказе које је Тужилаштво доставило и да може прихватити споразум о признању кривице. Антонић је казао да на констатације тужиоца и адвоката нема ништа додати.

Акција

Једна од највећих акција на територији БиХ кодног назива "Кафа" изведена је у августу 2011. године. Акцију је спровело више од 300 службеника Агенције за истраге и заштиту БиХ уз помоћ осталих полицијских агенција, а приведено је 40 осумњичених.

Детаљи споразума Антонић-Тужилаштво

- година затвора коју би откупио за 36.000 марака

- надокнада 1,09 милиона марака штете

- плаћање судских трошкова у износу од 1.606 КМ

Детаљи споразума Антонић-Тужилаштво

- година затвора коју би откупио за 36.000 марака

- надокнада 1,09 милиона марака штете

- плаћање судских трошкова у износу од 1.606 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана