Бивши команданти такозване Армије БиХ не маре за оптужбе: Шетају се по Бихаћу и провоцирају Србе

Дарко Момић
Бивши команданти такозване Армије БиХ не маре за оптужбе: Шетају се по Бихаћу и провоцирају Србе

Бихаћ - Хамдија Абдић Тигар, посланик у Представничком дому Парламента ФБиХ и некадашњи командант 502. бригаде Петог корпуса Армије РБиХ који је пред Кантоналним судом у Бихаћу оптужен за убиства генерала ХВО-а Владе Шантића у марту 1995. године, прије два дана се на друштвеним мрежама похвалио да је у Бихаћу угостио ратног господара живота и смрти у Сребреници Насера Орића кога у Републици Српској и даље сматрају одговорним за ратне злочине над Србима у Подрињу.

- Радујем се сваком доласку Насера Орића. Овај пут његов долазак у Бихаћ био је због трке коња пошто је велики љубитељ овог спорта. Нажалост, нисмо могли отићи у лов, јер је Насер дошао само на један дан. Обојица волимо природу, а драго ми је да смо имали неколико сати за разговор. Присјетили смо се и неких ратних прича. За Насера могу рећи да је мој велики пријатељ. Ми смо граничари наше домовине, ја на Уни, Насер на Дрини - рекао је Абдић за федералне медије.

Предсједник Удружења припадника Војне полиције Првог крајишког корпуса ВРС Раденко Пузић каже да није никакво изненађење што се злочинци из тзв. Армије РБиХ хвале дружењима по друштвеним мрежама, док истовремено часни српски официри и војници због исказа лажних свједока труну у затворима.

- Није никакво изненађење што се хвале по друштвеним мрежама да се слободно шетају по Бихаћу, као што није изненађење ни то што Абдић није уопште оптужен за злочине над Србима, јер су судови као што су они у Хагу и Сарајеву, који су упркос непобитним доказима ослободили Насера Орића за злочине над српским цивилима по подрињским селима, показали да и не служе за то да Срби добију правду - каже Пузић.

Демобилисани припадници ХВО-а и представници хрватских жртава раније су изразили незадовољство због поступања правосудних органа у Федерацији БиХ у случају убиства генерала Владе Шантића, прије свега Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона по чијем налогу су Хамдија Абдић и други осумњичени за ово убиства ухапшени тек у децембру 2017. године.

Они су посебно указали на срамно поступање судије Кантоналног суда у Бихаћу Реуфа Капића који је након политичког притиска од стране СДА одбио да одреди притвор Абдићу уз образложење да “не постоји основана сумња” да је он починио дјело које му се ставља на терет. Умјесто оптуженичке клупе, Абдић је у новембру прошле године освојио посланички мандат у Представничком дому Парламента ФБиХ.

Ипак, Кантонално тужилаштво Бихаћ ипак је подигло оптужницу против Хамдије Абдића Тигра и њему потчињених Деде Карабеговића, Јасмира Топала, Рамиза Бајрамовића, Енвера Керановића, Индијана Алибеговића и Рамиза Ружнића због основане сумње да су организовали и на свиреп и подмукао начин убили генерала ХВО-а Владу Шантића, али тек у јануару ове године. Упркос томе, јавност је потпуно ускраћена за било какве детаље о току суђења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана