Bivši komandanti takozvane Armije BiH ne mare za optužbe: Šetaju se po Bihaću i provociraju Srbe

Darko Momić
Bivši komandanti takozvane Armije BiH ne mare za optužbe: Šetaju se po Bihaću i provociraju Srbe

Bihać - Hamdija Abdić Tigar, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i nekadašnji komandant 502. brigade Petog korpusa Armije RBiH koji je pred Kantonalnim sudom u Bihaću optužen za ubistva generala HVO-a Vlade Šantića u martu 1995. godine, prije dva dana se na društvenim mrežama pohvalio da je u Bihaću ugostio ratnog gospodara života i smrti u Srebrenici Nasera Orića koga u Republici Srpskoj i dalje smatraju odgovornim za ratne zločine nad Srbima u Podrinju.

- Radujem se svakom dolasku Nasera Orića. Ovaj put njegov dolazak u Bihać bio je zbog trke konja pošto je veliki ljubitelj ovog sporta. Nažalost, nismo mogli otići u lov, jer je Naser došao samo na jedan dan. Obojica volimo prirodu, a drago mi je da smo imali nekoliko sati za razgovor. Prisjetili smo se i nekih ratnih priča. Za Nasera mogu reći da je moj veliki prijatelj. Mi smo graničari naše domovine, ja na Uni, Naser na Drini - rekao je Abdić za federalne medije.

Predsjednik Udruženja pripadnika Vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS Radenko Puzić kaže da nije nikakvo iznenađenje što se zločinci iz tzv. Armije RBiH hvale druženjima po društvenim mrežama, dok istovremeno časni srpski oficiri i vojnici zbog iskaza lažnih svjedoka trunu u zatvorima.

- Nije nikakvo iznenađenje što se hvale po društvenim mrežama da se slobodno šetaju po Bihaću, kao što nije iznenađenje ni to što Abdić nije uopšte optužen za zločine nad Srbima, jer su sudovi kao što su oni u Hagu i Sarajevu, koji su uprkos nepobitnim dokazima oslobodili Nasera Orića za zločine nad srpskim civilima po podrinjskim selima, pokazali da i ne služe za to da Srbi dobiju pravdu - kaže Puzić.

Demobilisani pripadnici HVO-a i predstavnici hrvatskih žrtava ranije su izrazili nezadovoljstvo zbog postupanja pravosudnih organa u Federaciji BiH u slučaju ubistva generala Vlade Šantića, prije svega Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona po čijem nalogu su Hamdija Abdić i drugi osumnjičeni za ovo ubistva uhapšeni tek u decembru 2017. godine.

Oni su posebno ukazali na sramno postupanje sudije Kantonalnog suda u Bihaću Reufa Kapića koji je nakon političkog pritiska od strane SDA odbio da odredi pritvor Abdiću uz obrazloženje da “ne postoji osnovana sumnja” da je on počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Umjesto optuženičke klupe, Abdić je u novembru prošle godine osvojio poslanički mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Ipak, Kantonalno tužilaštvo Bihać ipak je podiglo optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra i njemu potčinjenih Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su organizovali i na svirep i podmukao način ubili generala HVO-a Vladu Šantića, ali tek u januaru ove godine. Uprkos tome, javnost je potpuno uskraćena za bilo kakve detalje o toku suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana