Биомаса у Бањалуци загријала радијаторе и омогућила нове пројекте

Милијана Латиновић
Биомаса у Бањалуци загријала радијаторе и омогућила нове пројекте

Бањалука - У нова постројења за даљинско гријање Бањалука је уложила 14,6 милиона марака, а анализе показују да се та инвестиција исплатила за нешто више од годину, те да су уштеде настале првенствено због преласка са мазута на нови енергент, био масу.

У Градској управи истичу да је град годишње у просјеку за енергент издвајао око 12 милиона марака а за десет година, од 2008. до 2018. за те намјене потрошен је цијели један буџет.

- Бањалука је претходних година била ускраћена за неке веома значајне инфраструктурне и комуналне пројекте, а начин функционисања бивше топлане у неповрат је однио из градског буџета, а то значи и од грађана, многе кружне токове, мостове, водоводе, вртиће и слично. Ово рјешење је омогућило саобраћајна растерећења, долазак водоводних и других система до сеоских домаћинстава, реконструкције вртића и других објеката и кад се све подвуче рачуница је врло јасна за све добронамјерне и усмјерене на развој града - казали су у Градској управи.

Додају како је изградњом “Еко-топлана” град добио функционално и самоодрживо комунално предузеће са стабилним изворима топлотне енергије, а уведен је и 24- часовни режим рада, чиме је подигнут комфор потрошача који се грију на топлану.

Оно чиме нису задовољни је стање и капацитет дистрибутивне мреже у појединим насељима која нису осјетила пуни ефекат овог пројекта.

- У питању је дио мреже који је стар више од 45 година и који није реконструисан од изградње. Радови на наведеном дијелу су почели у прошлој години и надам се да ћемо у наредним годинама побољшати стање када је ријеч и о овом сегменту. Битно је истаћи да на основу анализе рекламација у овој сезони гријања можемо рећи да мање од пет одсто корисника није било задовољно гријањем док огромна већина има одлично гријање и поред лошег стања мреже - поручују из Градске управе.

У “Еко-топланама” кажу како су обезбиједили енергент за комплетну гријну сезону 2018/2019. те да су поред финансијских уштеда остварени и позитивни ефекти на животну средину односно екологију, те је Бањалука један од ријетких градова у БиХ који нема проблем са квалитетом ваздуха.

Додају како је уз промјену енергетна предуслов за благовремену набавку и редовно плаћање рачуна за испоручену топлотну енергију, те да проценат наплате показује како су Бањалучани одговорни корисници.

- Проценат корисника који плаћају рачуне се повећава из мјесеца у мјесец и тренутно више од 92 одсто корисника на подручју града плаћа рачуне за гријање. Свјесни смо да је ово први корак ка враћању повјерења корисника, а у наредном периоду наш приоритет заједно са градом биће санирање и реконструкција дистрибутивне мреже како бисмо постигли пун ефекат испоруке квалитетне топлотне енергије и како би корисници за своје редовно плаћање добили потпуни комфор - поручили су из овог предузећа.

Квалитет ваздуха

Позитивни ефекти коришћења дрвне биомасе као обновљивог извора енергије огледају се у њеној неутралности, односно смањеном утицају на животну средину. При сагоријевању биомасе, емитује се у атмосферу онолико угљен-диоксида колико биљке у току раста везују током процеса фотосинтезе, па је у том случају коефицијент емисије угљен-диоксида једнак нули.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана