БиХ све даље од милијарду евра

Маријана Миљић Бјеловук
БиХ све даље од милијарду евра

БАЊАЛУКА/САРАЈЕВО - Усаглашавање о питању реформи у БиХ никада не иде олако, што се показује и сада када би надлежни требало да на један документ ставе све оно што ће урадити и реализовати како би добили нешто више од милијарду евра која су предвиђена за домаће тржиште из Плана раста за западни Балкан.

Надлежни у БиХ покушавали су и претходних дана да усагласе коначан план реформи БиХ за План раста за западни Балкан, али до договра није дошло. Да постоје одређени проблеми о питању усаглашавања реформи признају и у Савјету министара, а овај пут кочницу у свему праве европске интитуције и њихови представници.

- Нисмо сагласни са одређеним амбициозним ставовима Европске уније при изради мапе раста на заједничком нивоу коју би требало да дефинишемо уз пуну видљивост Српске и ФБиХ. Ти ставови ЕУ нису у складу са Уставом и дејтонском структуром БиХ - рекао је “Гласу Српске” замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац.

Наглашава да одређена питања, која су у уставној надлежности Српске и ФБиХ, не могу бити пренесена на заједнички ниво под плаштом амбициозности према ЕУ.

- Такође, питања која нису усаглашена у БиХ и која нису дио програма рада Савјета министара БиХ и министарстава не могу бити стављена у фокус амбиција ЕУ. Рецимо, закон о гасу на нивоу БиХ или укидање ентитетског гласања - то су ствари на које Српска никада неће дати сагласност. Нама је то неприхватљиво, јер је противуставно и антидејтонски - поручио је Кошарац.

Наглашава да је њихов допринос изради мапе раста неупитан, као и опредјељење да заједно са институцијама ФБиХ и заједничког нивоа раде на испуњавању потребних услова и кориговању одређених питања, све уз поштовање Устава и Дејтона.    

- Чињеница је и да је досадашња пракса показала да су одређене шансе које нуди ЕУ у правилу биле условљене додатним захватима кроз систем реформи. Стога сам опрезан и са најавом да ће ЕУ издвојити шест милијарди евра за западни Балкан, од којих ће за БиХ наводно бити издвојена милијарда - скептичан је Кошарац.

Нада се да ће у наредном периоду, поштујући рокове које је ЕУ поставила, изаћи са рјешењима која су резултат унутрашњег договора два ентитета и представника три конститутивна народа, без мијешања странаца.

У организацији представника ЕУ почетком ове седмице у Сарајеву је одржан састанак предсједавајуће Савјета министара БиХ Борјане Кришто, министара на нивоу БиХ, премијера ентитета и других представника институција у БиХ с представницима Европске уније. На састанку је, како је само кратко поручено, било ријечи о усаглашавању плана реформи БиХ и даље реформе на европском путу.

План за западни Балкан укупно је вриједан шест милијарди евра за период 2024-2027. године, а БиХ ће, како је раније поручено из ЕУ, повући нешто више од милијарду евра ако реализује зацртане реформе.

Рок пробијен

Портпарол Делегације Европске уније у БиХ Фердинанд Кенинг рекао је раније “Гласу” да ће се од шест милијарди евра које је ЕУ намијенила за земље западног Балкана у БиХ слити 1,08 милијарди, али само ако власти реализују зацртане реформе.

- Ако то не ураде, новац који је намијењен домаћем тржишту биће преусмјерен ка другим државама које буду савладале све оно што је пред њих постављено - поручио је Кенинг.

Нагласио је и да су домаће власти у БиХ активно укључене у финализацију реформске агенде уз подршку Европске уније, али и да је циљни датум за финализацију тих реформи крај марта 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана