БиХ погодно тло за криминал!

nezavisne.com
БиХ погодно тло за криминал!

Сарајево - Босна и Херцеговина, као земља која има неефиксне институције и висок степен корупције, погодно је тло за јачање и израстање криминалних група у организације, које ће новцем, моћи и везама бити још озбиљнија пријетња по безбједност БиХ и њених грађана.

Ово се, између осталог, наводи у Информацији о стању безбједности БиХ за 2013. годину, коју је урадило Министарство безбједности БиХ, а о којој ће данас бити ријечи на сједници Савјета министара БиХ, пишу Незавнисне новине.

"БиХ је оптерећена одређеним унутрашњим проблемима политичке природе, који су озбиљна опасност за социјалну, политичку, сигурносну и сваку другу стабилност земље", наводи се у информацији.

Неки од унутрашњих изазова с којима се суочава БиХ су висока стопа незапослености, која доприноси повећању општег сиромаштва и друштвеног раслојавања, затим постојање мреже организованог криминала укључујући и прекогранични те непроцесуирање неких случајева ратног злочина као и ризик злоупотребе безвизног режима и његово укидање.

"Посебно велику пријетњу за БиХ и даље представља широко распрострањена коруптивна активност, посебно системска корупција. Коруптивне активности нису само пуки покушаји да се осигура нека неприпадајућа погодност, већ готово увијек завршавају успјехом по иницијатора корупције и са одговорајућом компензацијом за онога који је одређену погодност иницијатору незаконито осигурао", стоји у извјештају.

СПРЕГА КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ: Такође, посебно значајну пријетњу за БиХ представља спрега организованог криминала и корупције, јер чињеница је да већина криминалних група кроз разгранату мрежу веза већ изградила чврсте позиције у различитим структурама и нивоима власти.

"Државни запосленици различитих нивоа, припадницима организованог криминала повремено за новац осигуравају одређене погодности, а неки су и стално ангажирани за такве услуге", наводи се у Извјештају и додаје да нарочито забрињава чињеница да су криминалци давањем мита у новцу успјели да придобију поједине носиоце извршне и судске власти.

Како се наводи у извјештају, мрежу организованог криминала није лако елиминисати јер дјелује на читавој територији БиХ и ове групе имају негативан утицај на политичке и економске структуре.

"Према укупним подацима Обавјештајно-безбједносне агенције, различити облици организованог криминала, као и корупција која им је пратећа активност и у току 2013. године имају најдиректније и најактивније негативне утицаје на сигурност БиХ", пише у извјештају.

У извјештају се наводи и то да се већина криминалних група настоји не држати искључиво једне дјелатности. Ове групе у свом дјеловању крећу се од активности доминантно криминалног карактера до легалних активности с циљем да се новац опере.

Када је у питању укупан број почињених кривичних дијела у БиХ, у 2013. години он је мањи за 4,37 одсто него што је то било 2012. године и износи 37.551.

Повећан је број кривичних дијела привредног криминала, разбојништава, кривичних дјела из области корупције, трговине људима, кријумчарења особа и крађе аутомобила.

"У области привредног криминала, забрињавајући је износ учињене материјалне штете буџетима БиХ од 50.867.776 КМ. Међу овим дјелима превладавају проневјере, порезне утаје, кријумчарење, превара у привредном пословању, обмана код добијања кредита, царинске преваре и повреде ауторских права", наводи се у извјештају.

Такође, у извјештају се спомиње и то да је кроз финансијски систем БиХ у легалне новчане токове убачено 18,8 милиона КМ нелегално стеченог новца, а пријављена материјална штета од пријављених кривичних дијела по буџета у БиХ износила је 5,4 милиона КМ.

ТЕРОРИЗАМ: Добар дио извјештаја посвећен је питању тероризма и група повезаних са тероризмом у БиХ, али се не наводе конкретне информације, осим да у БиХ борави одређени број страних држављана поријеклом из афроазијских земаља, који су у ранијем периоду били у контакту са особама доведеним у везу са међународним тероризмом.

"Расположива сазнања говоре да се у БиХ не воде активности или врши било каква припрема за извођење аката међународног тероризма", стоји у извјештају.

Што се тиче вехабизма, како се наводи у извјештају, ОБА је кроз оперативни рад током 2013. године дошла до података који указују на то да се иза рада неких домаћих и страних хуманитарних организација које дјелују у БиХ и које су блиске селефијском покрету у контексту финансирања, спроводе активности за одлазак на ратиште у Сирију или финансијски или материјално пружа подршка породицима оних селефиста који се већ налазе у Сирији или који су тамо погинули.

Када је у питању гранична безбједност БиХ, у току прошле године границу БиХ прешле су 172 "безбједносно занимљиве особе", са тзв. њатцх листе, односно оне особе које на неки начин представљају опасност по националну безбјендност.

Посљедњих година све присутније у БиХ је кривотворење новца, а осим уобичајних фалсификата новчаница од 50 до 100 евра, све више је фалсификованих домаћих новчаница у апоенима од 100, 50 и 20 КМ, које су, како пише у извјештају "веома доброг квалитета" и које се продају за вриједност од 20 до 30 одсто номиналне вриједности новчанице.

Један дио извјештаја дотакао се и кривичних дијела везаних за трговину дрогом, а у извјештају се наводи и то да је у посљедњој години број ових кривичних дјела смањен.

"На основу грубе процјене, криминалне групе у БиХ које запримају кријумчарену дрогу састоје се од десетак чланова, али нису сталног карактера јер се удружују по потреби. У групи сталног карактера је до пет лица", наводи се у извјештају.

У БиХ се биљежи све више синтетичких дрога које углавном долазе из Холандије, а у Извјештају се спомиње и оно већ одавно познато, а то је да се БиХ налази на "балканској рути" кретања хероина који иде из Ирана, преко Турске, затим Бугарске, Македоније, БиХ, Србије и даље према Хрватској и западној Европи.

Свеобухватно сагледавање тренутног стања, како стоји у информацији, "са собом носи и нове ризике и пријетње по сигурност БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана