БиХ мора заштитити рибу, шећер, вино и поврће

Жељка Домазет
БиХ мора заштитити рибу, шећер, вино и поврће

Сарајево - Савјет министара БиХ утврдио је на јучерашњој сједници приједлог преговарачке позиције БиХ у преговорима са Европском комисијом о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) и упутио га Предсједништву БиХ.

Приликом преговора делегација БиХ имаће задатак да изнађе прихватљиво рјешење, засновано на уважавању узајамних интереса.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је да детаљи преговарачке позиције нису за јавност, али да је приједлог преговарачког тима БиХ да буде заштићен минимум интереса БиХ.

- Приједлог је да се заштите кључне линије колико је то могуће, али да и БиХ са своје стране затражи одговарајуће квоте које се тичу кључних производа. То се односи на рибу, шећер, вино, воће и поврће те да буде омогућен извоз пилећег меса и конзумних јаја у ЕУ. То су, рекао бих, основна начела, а детаљи остају за преговоре и то је уобичајена пракса - рекао је Шаровић. Нагласио је да ни Европска комисија не излази са својом преговарачком позицијом. Додао је да преговори БиХ и Европске комисије почињу 16. фебруара у Сарајеву, те да ће Предсједништво БиХ најдаље за два дана дати своје мишљење о приједлогу преговарачке позиције.

Преговори између БиХ и Европске комисије о адаптирању ССП-а отворени су на захтјев Хрватске која је, позивајући се на принципе традиционалне трговине, затражила да јој и након уласка у ЕУ буду омогућене повластице које је раније имала у трговини са БиХ на основу ЦЕФТА споразума. У РС упозоравају да би то значило отварање граница за робу из цијеле ЕУ, што би у потпуности уништило аграрни сектор.

Влада РС незадовољна је првим разговорима јер ствари које су на столу не иду у корист домаћој производњи, нити су усаглашене унутар БиХ, те је упозорила да би отварање домаћег тржишта за робу из ЕУ било вишеструко штетно за аграрни сектор. Делегација БиХ која преговара поступа на основу преговарачке платформе Предсједништва БиХ које је пристало на принцип традиционалне трговине и фазно отварање тржишта БиХ.

Шаровић је казао да захтјев ЕУ за прихватање принципа такозване традиционалне трговине није обавезујући за БиХ и да је тај захтјев за БиХ и њене пољопривредне произвођаче неприхватљив и потенцијално погубан. 

Шеф Преговарачког тима БиХ са Европском комисијом Хамдо Тињак рекао је да је Савјет министара усвојио основе за почетак преговора са Европском комисијом имајући у виду приступање Хрватске ЕУ.

- Можемо очекивати позитивно мишљење. Очекујем напредак, али мислим да до тога неће доћи на првом састанку - рекао је Тињак. Упитан да ли ће БиХ уназадити ови преговори, Тињак је рекао да се на то питање не може тако једноставно одговорити.

- Што се мене тиче, приступање ЕУ је приоритет број један. А логично је да негдје добијате и губите. Имате приступне фондове, ЕУ је отворила фондове да би државе које су у процесу приступа користиле те фондове - рекао је Тињак.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић рекао је за "Глас Српске" да очекује да преговори неће бити вођени на штету БиХ и њених пољопривредних произвођача.

- Надам се да ће домаћа пољопривредна производња бити заштићена и да ће наши пољопривредници моћи да остану мирни - рекао је Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана