Без састанка СНСД и СДА, али могућ на нивоу предсједника Српске и Предсједништва БиХ

Срна
Без састанка СНСД и СДА, али могућ на нивоу предсједника Српске и Предсједништва БиХ

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да неће бити никаквог састанка СНСД-а и СДА, али да је спреман за разговоре на нивоу - предсједник Републике Српске са Предсједништвом БиХ.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, објаснио је да ова странка нема отворених питања које треба рјешавати са СДА и да зато страначког састанка неће бити.


Додик је за Радио Републике Српске рекао да СНСД нема разлога да буде "нека замјенска прича" и да "покрива њихове игре".

"У том погледу, они имају заједничку коалициону власт на нивоу БиХ и сва питања нека рјешавају горе, иако чујемо у јавности да се СДА и према странкама из Републике Српске у оквиру Савеза за промјене, односи преварантски", рекао је Додик.

Он каже да се СДА "мало прекомбиновала" у настојањима да наметне своју политику.

"У Федерацији БиХ /ФБиХ/ сад је отворен проблем са ХДЗ-ом у функционисању Представничког дома ФБиХ. Са политичким партијама из Српске већ смо видјели и на који начин су покушали да наметну /ствари/ око пописа. СНСД има своју јасну политику, а што се нас тиче, СДА је само једна од политичких партија која има своје ставове", рекао је Додик и додао да СНСД сада не занимају њихови ставови.

Он је рекао да никад није био проблем да се организује састанак представника Републике Српске са представницима заједничког нивоа БиХ.

"Никада ми није био проблем да се састанем са Предсједништвом БиХ, јер Предсједништво је институција. Бакир Изетбеговић и није некаква институција. Он је само бошњачки члан Предсједништва, као што је Младен Иванић српски, а Човић хрватски. Они заједно су институција, појединачно представљају конститутивне народе и не може нико појединачно одлучивати", рекао је Додик.

Он подсјећа да чланови Предсједништва БиХ могу само заједно одлучивати док имају консензус. "И у том погледу са Предсједништвом можемо да се нађемо у некој варијанти и да разговарамо о отвореним питањима", рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да је питање аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ Српска већ ријешила путем институција и да је сада ред да Сарајево понуди рјешење, односно да то буде завршено и на нивоу БиХ.

Он је додао да их нико у Српској неће молити да то учине, јер Српска већ три године функционише без кредита ММФ-а.

"Они то нису урадили. Нема потребе да ја њих молим, да их тетошим и да им говорим како је то значајно. Ако хоће нека ураде, а ако неће, никоме ништа", рекао је Додик.

Он каже да би аранжман са ММФ-ом био добар, али та представа и спекулације које желе да направе како ће Српска имати проблеме ако не дође ММФ, уопште нису тачне.

"Република Српска функционише и ММФ-а нема већ три године, па нисмо имали ту врсту проблема. Ако су они изабрали ту врсту условљавања, онда ми им наравно одговарамо - изволите ријешите прво ММФ, па се јавите за друга питања", рекао је Додик. /крај/сђп

Додик: БиХ је држава опасног живљења

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је паљење српских застава, промоција "Исламске државе" и позив на тероризам у моменту када се широм Европе догађају терористички напади, јасан знак да је БиХ држава опасног живљења и да као таква није пожељна ни за један народ, поготову не за Србе.
Коментаришући видео-снимак на којем су приказана двојица маскираних мушкараца у шуми гдје пале заставе Србије, Додик је подсјетио да власт Српске већ годинама указује "да нема будућности у БиХ, заједници која представља припремни полигон за терористе који дјелују широм Европе и свијета и у којој се слободно промовише тероризам".

"Срби неће да живе у заједници у којој царује радикални ислам, у којој се пале српске заставе уз пријетње и пуцњаву из пушака, у којој се везују заставе жИсламске државеж и ратне заставе такозване војске БиХ, а у којој се све то гура под тепих", нагласио је Додик.

Предсједник Српске навео је да је БиХ данас највећи европски извозник бораца у "Исламску државу" по глави становника, оцијенивши да је то опасност која се у заједници званој БиХ прећуткује, а сва енергија усмјерава се на нападе на Републику Српску и покушај њене разградње.

"Не угрожава Република Српска европски пут БиХ, како то у јавности замјеном теза жели представити политичко Сарајево, већ радикални исламисти и њихове присталице инкорпориране у саму власт и обавјештајне службе у БиХ, који покушавају да дестабилизују и БиХ, али и цијели регион, па и свијет", истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

На снимку објављеном на друштвеним мрежама иза исламиста налази се застава са арапским писмом, као и ратна застава такозване Армије РБиХ. У рукама имају пушке, а у једном моменту чује се пуцањ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана