Берјан: Амбасадор се не може поставити изнад БиХ

Srna
Foto: Arhiva

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан изјавио је да се један амбасадор не може поставити изнад БиХ и без сагласности Предсједништва БиХ, а под менторством бошњачких политичких елита и дијела међународне заједнице, "у име БиХ" покретати иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Берјан је Срни рекао да начин наметања ове резолуције представља чин правног насиља и грубо кршење Устава БиХ, Дејтонског мировног споразума и узурпирање надлежности, јер се трочлано Предсједништво БиХ није изјашњавало о наметнутој резолуцији иако је ова институција задужена за спољну политику.

"Сасвим је јасно да је ово један пажљиво планиран и диригован процес, уперен против српског народа. Зашто се не помиње више од 3.000 српских жртава из истог подручја, зашто се о томе ћути? Ова резолуција, чије је усвајање у Генералној скупштини УН предложено послије скоро 30 година од завршетка рата, неће донијети ништа добро ионако крхкој БиХ. Напротив, продубиће јаз између конститутивних народа, посебно Срба и Бошњака", нагласио је Берјан.

Он је поручио да страдалнички и слободарски српски народ никада неће прихватити етикетирање и квалификације које бошњачка страна покушава да наметне у сарадњи са неким свјетским центрима моћи.

"Као одговор потребно је наше јединство и мобилизација свих расположивих ресурса да се политичким средствима супротставимо државама које траже усвајање ове резолуције", истакао је Берјан.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништва БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана