Бањалука: Осам нових сирена упозорава на опасност

Весна Поповић
Бањалука: Осам нових сирена упозорава на опасност

Бањалука - Град купује осам сирена за узбуњивање које би у случају елементарне непогоде или друге опасности требало да упозоре становништво и двије цистерне за потребе ватрогасаца.

У Одсјеку за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице су објаснили да набавком сирена желе допунити постојећи систем узбуњивања који покрива мањи дио града.

Додали су да још није завршен процес јавне набавке и да зато нису у могућности да кажу колико би то могло коштати.

- Тренутно не знамо на којим локацијама ће бити постављене.

Сачекаћемо да се заврши јавна набавка након чега ћемо направити распоред сирена. Биће постављене тамо гдје су најпотребније. Кључни фактори у одлучивању ће сигурно бити концентрација становништва и њихове потребе - рекли су у Одсјеку.

Иако су прошлогодишње поплаве покренуле питање правовременог узбуњивања становништва у овом одсјеку су нагласили да оне неће бити намијењене само за упозорење од ове елементарне непогоде већ и за било коју другу врсту опасности.

Навели су да мрежу за узбуњивање тренутно чине сирене од којих се по једна налази у самом центру града, на Паприковцу, у кампусу Универзитета у Бањалуци те на ватрогасним зградама у Дервишима и у Хварској улици.

Према информацијама из овог одсјека у току је и набавка двије ватрогасне цистерне, од 5.000 литара и од 10.000 литара.

- Та возила ће искључиво користити ватрогасне јединице а у сушном периоду тим цистернама ће се допремати вода угроженом становништву - рекли су у Одсјеку.

У буџету града кроз овај одсјек за потребе набавке постројења и опреме за рад цивилне заштите и ватрогасне бригаде планирано је 1,8 милиона КМ.

Мјештанин Чесме Јосип Фехервари сматра да постојећи број сирена у граду сигурно није довољан.

- За вријеме прошлогодишњих поплава у насељу нисмо чули никакво упозорење. Знам да то не би спријечило штету коју су поплаве направиле али би је сигурно умањиле.  Људи би се осјећали сигурније  - рекао је Фехервари.

Ћућун наслиједио Катића

Младен Ћућун је нови шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице. На ову позицију је именован послије одласка у пензију Жељка Катића. Град је 2001. године формирао овај Одсјек у циљу организације заштите и спашавања и стварање система који ће обезбиједити дјеловање у ванредним ситуацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана