Ауто-мафија украла 200 аута вриједних милионе марака

Небојша Томашевић
Ауто-мафија украла 200 аута вриједних милионе марака

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је једну од највећих оптужница од када постоји, а на списку оптужених налази се 27 особа којима су на терет стављене организована крађа и препродаја око 200 скупоцјених аутомобила вриједних више милиона марака.

Група је разбијена у акцији “Волан”, која је покренута 2011. и трајала до 2016. године због сумње да су њени чланови дуже вријеме крали аутомобиле на подручју Кантона Сарајево, Источног Сарајева и других крајева БиХ. Истражиоци су дошли до информација да су углавном крали скупоцјене аутомобиле њемачких произвођача “Ауди”, “BMW”, “Мерцедес” и “Фолксваген”. На мети су им се најчешће налазила возила “голф” и “ауди”.

У оптужници је наведено да су украдене аутомобиле сакривали и на њима мијењали идентификационе бројеве, а затим их препродавали. Дио плијена су сјекли и продавали у дијеловима, а у неким случајевима су од власника украдених аутомобила изнуђивали новац за откуп.

- Аутомобиле су сакривали на унапријед припремљеним локацијама на подручју Сарајева, Лукавице, Пала и Сокоца. Често су убрзо послије крађе контактирали власнике возила, од којих би изнуђивали новац за откуп. Уколико власници нису пристајали да плате откуп, чланови групе би фалсификовали документацију и аутомобиле препродавали у БиХ или земљама региона - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Група је дјеловала по прецизно утврђеним правилима и сваки њен члан је имао дефинисану улогу и задатке.

- Возила су крали углавном у ноћним часовима, били су наоружани и маскирани, а при томе су користили специјалан алат и прибор. Користили су и радио-станице путем којих су прислушкивали полицију и пратили њихово кретање да не би били откривени - рекли су у Тужилаштву БиХ, али нису навели ко је био организатор криминалне групе.

Тужилаштво БиХ  саопштило је да ће оптужбе против чланова групе доказивати са 340 свједока и вјештака и више стотина материјалних доказа.

Извор близак истрази казао је “Гласу Српске” да су оптужени сурови професионалци у овом “занату”, што доказују алат и опрема које су користили у крађама.

- Користили су специјализоване декодере за откључавање најлуксузнијих аутомобила. Уз помоћ декодера најбоље заштићено ауто били су у стању да украду за само минут. Примјера ради, крађа аутомобила BMW X6 уз помоћ овог алата траје свега 50 секунди - казао је наш саговорник.

Према његовим ријечима, у врху ове криминалне организације били су Данило Цицовић из Сарајева, Владимир Крсмановић са Сокоца и Сарајлије Марко и Срећко Трифковић.

- Фердо Вукоја из Груда и Горан Нижић из Љубушког били су задужени за крађе углавном модела BMW-а. Вукоја је и власник ауто-отпада у Грудама, гдје су одвожена нека од украдених возила и сјечена у дијелове - рекао је извор из истраге.

Бранилац више оптужених Нина Кисић каже да оптужницу није добила, али је истакла да током истраге неке ствари нису урађене како треба.

- Све их терете да су дјеловали као организована криминална група, али нико од њих није означен као организатор. За постојање групе неопходно је да има означеног руководиоца. Не знам да ли је у оптужници наведено ко је био вођа или не - казала је Кисићева.

Већина оптужених познати су одраније по кривичним дјелима и хапшени су због крађа аутомобила, док су поједини и осуђивани. Срећко Трифковић је у фебруару 2012. године, на основу споразума о признању кривице, добио годину и осам мјесеци затвора због крађа возила и изнуда. Бојан Кошарац и Његослав Милинковић учествовали су у покушају крађе BMW-а 4. августа 2016. године када је погинуо њихов саучесник Сава Петричевић. Овом тројцу полицајци су направили засједу и пуцали на њих, а том приликом је погођен Петричевић, који је у болници преминуо 29. августа.

Оптужени Мирослав Пајић недавно је хапшен у Источном Новом Сарајеву због сумње да је бомбом пријетио супружницима Ж. В. и Б. В, рекавши да ће их убити. Он је ово кривично дјело починио иако су против њега на снази мјере забране напуштања боравишта, које су му изречене након хапшења због крађе возила.

Оптужени

Сарајево

Данило Цицовић (41)

Марко Трифковић, звани Жижан (40)

Срећко Трифковић (33)

Срећко Мандић (35)

Славен Дакић, звани Жућо (30)

Томислав Петровић, звани Томо (30)

Његослав Милинковић, звани Љутан (35)

Бојан Кошарац, звани Чавра (27)

Мирослав Пајић (30)

Срето Пајић (27)

Давор Нинковић, звани Чупо (38)

Пуниша Пурковић, звани Пуки (54)

Далибор Васковић (38)

Мирослав Шкобо (35)

Мирсад Бркић (54)

Милорад Мирковић, звани Мико (29)

Зоран Чобовић, звани Чобо (39)

Никола Радић (30)

Соколац

Зоран Мирјанић, звани Сушика (37)

Бојан Сташевић, звани Сташа (36)

Владимир Крсмановић, звани Крша (40)

Бранислав Гордић, звани Ћело (52)

Груде

Мирослав Чепо (52)

Фердо Вукоја (44)

Скопље

Енис Мандал (35)

Мостар

Јозо Маркић (35)

Љубушки

Горан Нижић, звани Арафат (40)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана