Алмаз Незировић изручен правосуђу БиХ

Срна
Алмаз Незировић изручен правосуђу БиХ

Сарајево - Сједињене Америчке Државе изручиле су данас Тужилаштву БиХ Алмаза Незировића /56/ који је осумњичен за ратне злочине почињене над Србима на подручју Дервенте.

Незировић ће бити предат поступајућем тужиоцу који ће га испитати, а потом ће Суду БиХ поднијети приједлог за одређивање мјере притвора.

Тужилаштво БиХ води истрагу против Незировића због сумње да је, као припадник Војне полиције 103. дервентске бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/, од априла до јула 1992. године, у својству стражара у логору на Ребићу у Дервенти, починио злочине над жртвама српске националности. 

Незиревић је осумњичен да је заједно са другим припадницима ХВО-а лично учествовао у мучењима и тешким злостављањима жртава, наношењу тешких физичких повреда, великих патњи и мучењу жртава на изразито понижавајуће начине.

Он се терети да је починио ратни злочин над најмање 30 српских цивила, од којих су неке биле особе старије животне доби, односно осумњичен је да је поступао противно одредбама Међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата. 

У овом предмету Тужилаштво БиХ је остварило сарадњу са правосудним и полицијским органима САД с циљем лоцирања и изручења Незировића у БиХ.

Тужилаштво БиХ је саопштило да предузима интензивне активности на откривању, лоцирању и изручењу особа осумњичених за ратне злочине које се скривају широм свијета, ради њиховог привођења правди, процесуирању и кажњавању за почињене ратне злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана