Зашто је М1 Абрамс толико цијењен: Ветеран многих ратова и ефикасна машина за уништење

Г.С.
Зашто је М1 Абрамс толико цијењен: Ветеран многих ратова и ефикасна машина за уништење

Потврда која је данас дошла из Бијеле куће да САД шаљу Украјини 31 тенк М1 Абрамс, који је главни тенк америчке војске и према мишљењу већине војних стручњака најбољи тенк на свијету, изазвала је одушевљење Украјинаца.

А како и не би када се ради о правој “звијери”, која је у употреби од 1980. године на бројним ратиштима широм свијета и у свим могућим временским и теренским условима, а за 43 године службе показао се као изузетно ефикасна машина за елиминацију непријатељског оклопа.

Зашто су тенкови толико битни и како заправо доносе превагу на бојном пољу?

Главни борбени тенкови кључна су војна оружја јер пружају директну паљбу и издржљивост на бојном пољу. Данас је уобичајено видјети војне јединице које се састоје само од главних борбених тенкова, будући да су та оружја довољно напредна да изводе операције без других јединица. У модерним годинама, њихов импресиван развој довео је до фантастичних машина са врло снажним оклопом и високотехнолошким системима.

М1 Абрамс легендарни су тенкови који су почели служити америчкој војсци 1980. године. Своју су поузданост и ефикасност доказали безброј пута јер су служили у Заљевском рату, рату у Афганистану, рату у Ираку, египатској револуцији 2011. итд. Производне компаније су Lima Army Tank Plant и Detroit Arsenal Tank Plant (од 1982. до 1996.). Њихов дизајнер је Крајслер Дифенс, који сада има име General Dynamics Land Systems. Укупно је направљено више од 10.000 јединица са цијеном од близу 9 милиона долара по комаду.

М1А2 Абрамс су главни борбени тенкови треће генерације и једни од најтежих на свијету. Тренутно постоје три оперативне верзије Абрамсове линије: М1, М1А1 и М1А2. Америчка војска планирала је замијенити тенкове Future Combat Systems XM1202, али је пројект отказан. Сада, војска планира одржавати садашње Абрамсе и надоградити их на било који могући начин.

М1 Абрамс познат је по свом стабилизираном топу и способности прецизног гађања у покрету.

Осим своје стабилности и прецизности, М1 Абрамс такође је познат по супериорној заштити своје посаде (укључујући хемијску/биолошку/нуклеарну), сигурном складиштењу муниције за спрјечавање експлозија, брзини и способности маневрисања на неравном терену и учинковитој вентилацији.

Такођер захтијева минимално одржавање. Турбински мотор М1 поузданији је, захтијева мање дијелова, лаган је и омогућује широк распон горива. Тенк има ниски профил с врло плитком куполом, што га чини мањом метом. Гусјенице су му гумене, а купола се може окретати за 360° за девет секунди. Може се попети на препреке високе око метар и пријећи јарак широк око три метра, преноси klix.ba.

Технички детаљи:

  • Тежина: 55 тона, већина је “Chobham оклоп”.
  • Посада: 4 - заповједник, топник, пуњач и возач.
  • Наоружање: топ 105 мм (М1А2 има 120 мм), свака граната тежи око 18 кг.
  • Оклоп: Композитни оклоп кориштен у М1 је Chobham (по Chobhamу, Енглеска, гдје је развијен) или кодног назива Бурлингтон. Састоји се од челичног оклопа и размакнутих керамичких оклопних плочица
  • Година настанка: 1980.
  • Брзина: 72 km/h, убрзава од мировања до 32 km/h за 6 секунди и има довољно горива да издржи готово 482 км без пуњења.
  • Домет: 482 км

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана