Zašto je M1 Abrams toliko cijenjen: Veteran mnogih ratova i efikasna mašina za uništenje

G.S.
Zašto je M1 Abrams toliko cijenjen: Veteran mnogih ratova i efikasna mašina za uništenje

Potvrda koja je danas došla iz Bijele kuće da SAD šalju Ukrajini 31 tenk M1 Abrams, koji je glavni tenk američke vojske i prema mišljenju većine vojnih stručnjaka najbolji tenk na svijetu, izazvala je oduševljenje Ukrajinaca.

A kako i ne bi kada se radi o pravoj “zvijeri”, koja je u upotrebi od 1980. godine na brojnim ratištima širom svijeta i u svim mogućim vremenskim i terenskim uslovima, a za 43 godine službe pokazao se kao izuzetno efikasna mašina za eliminaciju neprijateljskog oklopa.

Zašto su tenkovi toliko bitni i kako zapravo donose prevagu na bojnom polju?

Glavni borbeni tenkovi ključna su vojna oružja jer pružaju direktnu paljbu i izdržljivost na bojnom polju. Danas je uobičajeno vidjeti vojne jedinice koje se sastoje samo od glavnih borbenih tenkova, budući da su ta oružja dovoljno napredna da izvode operacije bez drugih jedinica. U modernim godinama, njihov impresivan razvoj doveo je do fantastičnih mašina sa vrlo snažnim oklopom i visokotehnološkim sistemima.

M1 Abrams legendarni su tenkovi koji su počeli služiti američkoj vojsci 1980. godine. Svoju su pouzdanost i efikasnost dokazali bezbroj puta jer su služili u Zaljevskom ratu, ratu u Afganistanu, ratu u Iraku, egipatskoj revoluciji 2011. itd. Proizvodne kompanije su Lima Army Tank Plant i Detroit Arsenal Tank Plant (od 1982. do 1996.). Njihov dizajner je Krajsler Difens, koji sada ima ime General Dynamics Land Systems. Ukupno je napravljeno više od 10.000 jedinica sa cijenom od blizu 9 miliona dolara po komadu.

M1A2 Abrams su glavni borbeni tenkovi treće generacije i jedni od najtežih na svijetu. Trenutno postoje tri operativne verzije Abramsove linije: M1, M1A1 i M1A2. Američka vojska planirala je zamijeniti tenkove Future Combat Systems XM1202, ali je projekt otkazan. Sada, vojska planira održavati sadašnje Abramse i nadograditi ih na bilo koji mogući način.

M1 Abrams poznat je po svom stabiliziranom topu i sposobnosti preciznog gađanja u pokretu.

Osim svoje stabilnosti i preciznosti, M1 Abrams takođe je poznat po superiornoj zaštiti svoje posade (uključujući hemijsku/biološku/nuklearnu), sigurnom skladištenju municije za sprječavanje eksplozija, brzini i sposobnosti manevrisanja na neravnom terenu i učinkovitoj ventilaciji.

Također zahtijeva minimalno održavanje. Turbinski motor M1 pouzdaniji je, zahtijeva manje dijelova, lagan je i omogućuje širok raspon goriva. Tenk ima niski profil s vrlo plitkom kupolom, što ga čini manjom metom. Gusjenice su mu gumene, a kupola se može okretati za 360° za devet sekundi. Može se popeti na prepreke visoke oko metar i prijeći jarak širok oko tri metra, prenosi klix.ba.

Tehnički detalji:

  • Težina: 55 tona, većina je “Chobham oklop”.
  • Posada: 4 - zapovjednik, topnik, punjač i vozač.
  • Naoružanje: top 105 mm (M1A2 ima 120 mm), svaka granata teži oko 18 kg.
  • Oklop: Kompozitni oklop korišten u M1 je Chobham (po Chobhamu, Engleska, gdje je razvijen) ili kodnog naziva Burlington. Sastoji se od čeličnog oklopa i razmaknutih keramičkih oklopnih pločica
  • Godina nastanka: 1980.
  • Brzina: 72 km/h, ubrzava od mirovanja do 32 km/h za 6 sekundi i ima dovoljno goriva da izdrži gotovo 482 km bez punjenja.
  • Domet: 482 km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana