Захарова: Запад полако схвата да су провокације Америке узрок украјинске кризе

Срна
Захарова: Запад полако схвата да су провокације Америке узрок украјинске кризе

МОСКВА - Запад почиње да схвата да су провокације Вашингтона створиле тренутну ситуацију у Украјини, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Испоставило се да су, у суштини, САД изазвале ситуацију у вези са Украјином, али нисмо ми ти који почињу то да схватају. Ми смо то давно схватили и годинама смо покушавали да кажемо свима.

Међутим, стручњаци, политиколози и новинари на Западу почели су то да схватају и да стидљиво или чак упорно говоре да се чини да је све почело провокацијама, за које је јасно да их је извршио Вашингтон", истакла је Захарова током гостовања на "Јутјуб" каналу "Соловјев уживо".

Покушавајући да објасни о каквој се провокацији ради, Захарова је напоменула да је Мински протокол нагласио покушаје да се "фалсификује" приступ појединих земаља међународном праву, уз измишљене изјаве које су намјерно постављене као основа за процес доношења одлука у оквиру међународне заједнице, пренио је ТАСС.

"Постоје земље које, како се испоставило, нису планирале да било шта спроведу, а сада су то директно рекле и стога треба да сносе одговорност", додала је Захарова. Бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон изјавио је раније да је платформа Нормандијска четворка, која је створена како би се пронашло мирно рјешење за сукобе на југоистоку Украјине, била "дипломатска имитација".

Осим тога, бивши њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је у децембру за лист "Цајт" да је Мински протокол био покушај да се Украјини купи вријеме да ојача.

Према њеним ријечима, "свима је било јасно" да је сукоб замрзнут и да проблем није ријешен, "али је то дало драгоцјено вријеме Украјини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана