Zaharova: Zapad polako shvata da su provokacije Amerike uzrok ukrajinske krize

Srna
Zaharova: Zapad polako shvata da su provokacije Amerike uzrok ukrajinske krize

MOSKVA - Zapad počinje da shvata da su provokacije Vašingtona stvorile trenutnu situaciju u Ukrajini, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ispostavilo se da su, u suštini, SAD izazvale situaciju u vezi sa Ukrajinom, ali nismo mi ti koji počinju to da shvataju. Mi smo to davno shvatili i godinama smo pokušavali da kažemo svima.

Međutim, stručnjaci, politikolozi i novinari na Zapadu počeli su to da shvataju i da stidljivo ili čak uporno govore da se čini da je sve počelo provokacijama, za koje je jasno da ih je izvršio Vašington", istakla je Zaharova tokom gostovanja na "Jutjub" kanalu "Solovjev uživo".

Pokušavajući da objasni o kakvoj se provokaciji radi, Zaharova je napomenula da je Minski protokol naglasio pokušaje da se "falsifikuje" pristup pojedinih zemalja međunarodnom pravu, uz izmišljene izjave koje su namjerno postavljene kao osnova za proces donošenja odluka u okviru međunarodne zajednice, prenio je TASS.

"Postoje zemlje koje, kako se ispostavilo, nisu planirale da bilo šta sprovedu, a sada su to direktno rekle i stoga treba da snose odgovornost", dodala je Zaharova. Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je ranije da je platforma Normandijska četvorka, koja je stvorena kako bi se pronašlo mirno rješenje za sukobe na jugoistoku Ukrajine, bila "diplomatska imitacija".

Osim toga, bivši njemački kancelar Angela Merkel izjavila je u decembru za list "Cajt" da je Minski protokol bio pokušaj da se Ukrajini kupi vrijeme da ojača.

Prema njenim riječima, "svima je bilo jasno" da je sukob zamrznut i da problem nije riješen, "ali je to dalo dragocjeno vrijeme Ukrajini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana