Захарова: У току припреме за састанак Лаврова и Блинкена у Женеви

Срна
Захарова: У току припреме за састанак Лаврова и Блинкена у Женеви

У току су припреме за организовање састанка руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и државног секретара САД Ентонија Блинкена у Женеви, планираног за петак, 21. јануар, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је подсјетила да је на иницијативу САД одржан телефонски разговор двојице званичника, те да су тема биле безбједносне гаранције које је затражила Москва.

- Сагласили су се у вези са састанком. У току су припреме за тај састанак, а поменут је датум 21. јануар, у Женеви - рекла је Захарова у програму "Соловјов уживо" на "Јутјубу".

Захарова је истакла да је Стејт департмент већ најавио поменути састанак, те да може да потврди да се ради на наведеном датуму и локацији.

- Полазимо од претпоставке да се овај састанак може одржати на тај дан. Тренутно се то организује - додала је Захарова.

Високорангирани представник Стејт департмента изјавио је јуче да ће се на предстојећем састанку америчког државног секретара и шефа руске дипломатије у Женеви наставити дипломатска интеракција у вези са безбједносним питањима, те да би могло доћи до међусобног разумијевања, подсјећа ТАСС.

Руско Министарство спољних послова објавило је 17. децембра нацрт споразума Москве и Вашингтона за безбједносне гаранције и мјере које ће осигурати безбједност Русије и чланица НАТО-а.

Консултације Русије и САД у вези са поменутим питањем одржане су 10. јануара у Женеви, сједница Савјета НАТО-Русија одржана је 12. јануара у Бриселу, док је 13. јануара у Бечу организован састанак Сталног савјета ОЕБС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана