Zaharova: U toku pripreme za sastanak Lavrova i Blinkena u Ženevi

Srna
Zaharova: U toku pripreme za sastanak Lavrova i Blinkena u Ženevi

U toku su pripreme za organizovanje sastanka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Ženevi, planiranog za petak, 21. januar, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsjetila da je na inicijativu SAD održan telefonski razgovor dvojice zvaničnika, te da su tema bile bezbjednosne garancije koje je zatražila Moskva.

- Saglasili su se u vezi sa sastankom. U toku su pripreme za taj sastanak, a pomenut je datum 21. januar, u Ženevi - rekla je Zaharova u programu "Solovjov uživo" na "Jutjubu".

Zaharova je istakla da je Stejt department već najavio pomenuti sastanak, te da može da potvrdi da se radi na navedenom datumu i lokaciji.

- Polazimo od pretpostavke da se ovaj sastanak može održati na taj dan. Trenutno se to organizuje - dodala je Zaharova.

Visokorangirani predstavnik Stejt departmenta izjavio je juče da će se na predstojećem sastanku američkog državnog sekretara i šefa ruske diplomatije u Ženevi nastaviti diplomatska interakcija u vezi sa bezbjednosnim pitanjima, te da bi moglo doći do međusobnog razumijevanja, podsjeća TASS.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 17. decembra nacrt sporazuma Moskve i Vašingtona za bezbjednosne garancije i mjere koje će osigurati bezbjednost Rusije i članica NATO-a.

Konsultacije Rusije i SAD u vezi sa pomenutim pitanjem održane su 10. januara u Ženevi, sjednica Savjeta NATO-Rusija održana je 12. januara u Briselu, dok je 13. januara u Beču organizovan sastanak Stalnog savjeta OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana