УЖИВО: Војна операција у Украјини: Лајен: Уклањамо руске банке из SWIFT глобалног система

ГС/Агенције
Специјална војна операција у Украјини
Foto: Трт.нет.тр | Специјална војна операција у Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ - Специјална војна операција у Украјини ушла је у трећи дан, а руске снаге током ноћи дошле су са западне стране до предграђа Кијева. Русија је синоћ ставила вето на нацрт Резолуције Савјета безбједности УН којом је требало да се осуди руска акција у Украјини. Европа, Лондон, САД и Канада уводе директне санкције предсједнику Русије Владимиру Путину и руском министру спољних послова Сергеју Лаврову.

23.35 - Предсjедница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је вечерас да су САД, Француска, Њемачка, Италија, Канада и Велика Британија одлучциле да уведу додатне санције против Москве, укључујући и искључивање одређеног броја руских банака из глобалног међубанкарског платног система SWIFT.
Фон дер Лајен је највила да ће пакет нових санкција представити и лидерима ЕУ на усвајање.
“Прво, обавезујемо се да ћемо обезбједити да одрећене руске банке буду уклоњене из SWIFT система. То ће их засутавити у обављању финасијских трансакција, и блокирати руски извоз и узвоз. Ово ће обезбједитии да ове банке буду искључене из међународног финансијског система и нанеће штету њиховој способности да послују глобално”, изјавила је Фон дер Лајен.
У ванредном обраћању из Брисела, предсједница Европске комисије је изјавила да ће додатне санкције које ће парализовати имовину руске Централне банке, чиме ће се, како је додала, зарнмрзнути њене трансакције у распоређивању међународних резерви у циљу ублажавања утицаја међународних санкција на руску економију.
Фон др Лајен додаје да ће се радити и на забрани руским олигарскима да користе своја финасијска средстава на међународним тржистима.

23.28 - Специјална посматрачка мисија (СПМ) ОЕБС у Украјини саопштила је вечерас да од 24. фебруара увече непрекидно чује вишеструке детонације, ракетне и нападе тешке и лаке артиљерије близу градова Херсона, Доњецка, Харкова и Кијева.

У саопштењу СПМ ОЕБС у Украјини се наводи да се у центру Кијева, надомак канцеларије ОЕБС такође чула ватра из пјешадисјког наоружања.

23.20 - Званични сајт Кремља, кабинета предсједника Русије Владимира Путина ''kremlin.ru'', данас је оборен након извјештаја о нападима и на бројне друге веб странице руске Владе и државних медија, јавља Ројтерс.

До пада сајтова је дошло након што је потпредсједник украјинске владе потврдио да је покренута “ИТ армија” за борбу против Русије у сајбер простору, наводии Ројтерс.

23.10 - Мађарска је предложила да Будимпешта буде платформа за преговоре Русије и Украјине и за сада није одбијена, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Сијарто је навео да је вечерас позвао министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, а потом и шефа администрације украјинског предсједника Андреја Јермака и рекао им да су Мађарска и Будимпешта спремни да приме обје делегације, јавио је “Спутњик

22.45 - Сирене за ваздушну опасност поново су се огласиле у Кијеву, јавља Би-Би-Си.

Амбасадор Србије у Кијеву Аца Јовановић наводи да се чују  детонације и да је метро постао склониште.

Бензинске пумпе не раде, сви путеви су закрчени, уведено је и ратно стање, уведена је потпуна мобилизација за све мушкарце од 18 до 60 година, додаје амбасадор.

21.47 - Данијел Симић, који извјешатава за РТРС из Доњецка, каже да је у Кијеву хаос, те да су власт, у очају, без икаквих докумената или уписивања података из њих, подијелиле из војних магацина преко 10.000 комада аутоматског наоружања и незнане количине муниције.

Као резултат тога, дошло је до вала безакоња, пљачки и убистава. Тренутно се по Кијеву врше убиства, разбојништва и насиље сваке врсте.

21.40 - Нова ноћ у Украјини донијела је и интензивирање сукоба на неколико фронтова у држави, а према информацијама борбе су се појачале на истоку и на југу.

Када је ријеч о југу и руским трупама које се преко Крима крећу према унутрашњости Украјине, тренутно се највеће борбе воде око мјеста која се налазе у близини лучког града Мариупоља.

Руске трупе су стигле до мјеста Бердијанск које се налази на путу према Мариупољу, а на страници владе у овом граду је саопштено како су руске трупе заузеле подручје на којем се налазио некадашњи аеродром.

21.37 - Данашњи сателитски снимци које је објавила компанија Максар Технолоџиз показују да су руске копнене снаге распоређене у Новој Каховки, у Украјини, близу хидроелектране Каховка на реци Дњепар, јавља Ројтерс.

На сателитским снимцима које је објавила америчка компанија виде се војни камиони паркирани на брани хидроелектране и на оближњем путу у Новој Каховки, на југу Украјине.

Ројтерс напомиње да за сада није независно потврђена аутентичности ових снимака.

20.47 -  Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес разговарао је са украјинским предсједником Володимиром Зеленским коме је рекао да УН планирају да повећају "хуманитарну помоћ за људе у Украјини", саопштио је портпарол УН-а.

"Он је обавестио предсједника да ће Уједињене нације покренути у уторак позив за финансирање хуманитарних операција УН-а у Украјини", навео је портпарол у саопштењу.

20.38 - Москва сматра да су оптужбе НАТО на рачун Русије да врши агресију неосноване, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„У условима неспособности држава чланица НАТО за договор и одсуства жеље да стварно јачају безбедност у Европи на принципу равноправне и недељиве безбедности, њихове покушаје да нас оптуже за агресију сматрамо неоснованим”, наводи се у саопштењу.

Према њеним речима, земље Запада су суштински постале саучесници вишегодишњег геноцида над житељима ЛНР и ДНР. Ни НАТО ни САД нису заинтересовани за нормализацију у Украјини, додала је она.

„Осам година земље Запада су равнодушно пратиле убиства и понижавање хиљада цивила на југо-истоку Украјине. Они су у суштини постали саучесници вишегодишњег геноцида над грађанима ЛНР и ДНР “, истакла је Захарова.

Она је навела и да намера НАТО да настави да „пумпа” Украјину оружјем, укључујући системе ПВО, говори само о једној ствари – да ни САД ни њихови савезници нису заинтересовани за нормализацију ситуације у Украјини.

20.29 - У року од сат времена украјинске снаге на Доњецк испалиле 15 мина калибра 82 милиметра, а на Горловку 12 мина калибра 122 милиметра.

Приликом паљбе по Доњецку рањена је 14-годишња девојчица, саопштили су представници ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

20.09 - Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да би алтернатива увођењу санкција Русији ради кажњавања њене “инвазије” на Украјину био почетак трећег свјетског рата. Опширније на линку.

20.00 - У граду Ровењки у Луганској области догодила се експлозија у складишту нафте, након чега је избио пожара јер се запалило око 200 тона дизел горива, а локалне власти не искључују могућност да се ради о ракетном нападу.

Има и повређених а њихов број се још утврђује.

19.41 - Шесторо Грка је погинуло, а још толико је рањено када је Русија бомабрдовала област недалеко од Маријупола у Украјини, саопштило је грчко Министарство спољних послова, које је позвало на разговор руског амбасадора у Атини након вербалног демарша.

Бомбардовање се догодило на прилазима селима Сартана и Бугас, а међу повријеђенима је једно дијете, саопштило је грчко Министарство.

“Погибија наших сународника изазива велику жалост и љутњу због овог неприхватљивог руског напада на цивиле”, саопштио је премијер Кирјакос Мицотакис.

Уништене све жељезничке пруге које спајају Русију и Украјину

19.50 - Украјинске жељезнице су уништиле све пруге на прелазима које повезују ову земљу са Русијом као одговор на војну инвазију Москве.

“Жељезнице Украјине су прекинуле све односе и интеракцију са Жељезницама Русије. Понудили смо жељезницама Руске Федерације мир и заустављање рата, али су они наставили да довозе тенкове и другу војну опрему у Украјину и њене границе”, наводи се у званичном саопштењу.

Уништени су жељезнички прелази између земаља којима су превозили робу и доносили милионе долара економијама обје земље, преноси Кликс.

19.40 - Организација за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) почела је да евакуише чланове своје специјалне посматрачке мисије са територије коју контролише Украјина у Молдавију, рекао је Ројтерсу дипломатски извор.

Око 160 возила ОЕБС-а већ је прешло границу и крећу се према Кишињеву, рекао је извор.

Посматрачи у самопроглашеним републикама у Доњецку и Луганску су и даље на терену.

19.20 - Сајт агенције “РИА новости” изложен је снажном сајбер нападу, објављено је из овог руског медија.

“Сајт агенције 'РИА новости' је под масовним ДДоС нападом, углавном из иностранства, што се дешава други дан заредом, након најаве 'Анонимуса' о сајбер-рату против Русије и санкција Запада у области информационих технологија”, саопштиле су техничке службе агенције.

19.00 - Портпарол амбасаде Русије у Француској потврдио је данас да су француске власти, које су синоћ у водама Ламанша заплијениле руски теретни брод Балтички Лидер, дозволиле 19-чланој посади да се искрца на обалу.

“Посади је дозвољено да се слободнбо креће у граду”, изјавио је портпарол амбасаде Русије у Француској Александер Макогонов, али није могао да потврди да ли је руској посади обезбјеђен и смјештај, преноси ТАСС.

18.45 - Словенија је данас одлучила да затвори свој ваздушни простор за руске авионе, саопштило је словеначко Министарство спољних послова.

Влада Словеније је донијела одлуку којом се забрањује кориштење словеначког ваздушног простора авионима регистрованим у Русији или су у власништву руских оператера, а одлука ступа на снагу одмах и важиће све “док за то постоје разлози”.

18.30 - Њемачка је одобрила испоруку 400 ручних ракетних бацача Украјини преко Холандије, саопштило је Министарство одбране у Берлину.

Ово представља промјену политике након што је Њемачка била критикована због одбијања да пошаље наоружање Кијеву, за разлику од осталих западних савезника.

“Одобрење је потврдио канцелар”, рекао је портпарол Министарства одбране. Ручни ракетни бацачи долазе из залиха њемачке војске.

18.20 - Русија је затворила свој ваздушни простор за румунске авионе због, како се наводи, “непријатељских одлука румунских ваздухопловних власти”, саопштила је данас руска савезна агенција за ваздухопловство Росавијација.

Власти у Румунији су раније потврдиле да ће забранити руским авио-компанијама приступ свом ваздушном простору и овом одлуком су се придружиле другим средњеевроспким земљама које су увеле исту забрану након што је Русија извршила инвазију на Украјину, преноси Ројтерс.

18.16 -  Руске трупе уништиле су бетонску брану коју су украјинске власти подигле у области Херсон 2014. године да би прекинуле доток воде до Крима, потврдио је данас Сергеј Аксјонов, гувернер Крима, полуострва које је припојено Русији.

У извјештају агенције РИА Новости се подсјећа да је Украјина подигла брану преко канала из којег се, прије руске анексије 2014. године, снабдјевао Крим са 85 одсто потребне воде, преноси Ројтерс.

18.13 - Турски мореузи отворени су за пролаз руских бродова, изјавили су за Спутњик у Управи обалске безбедности Истанбула, истичући да нису добили другачију одлуку.

„Мореузи су отворени. Другачију одлуку нисмо добили”, истакли су у Управи.

17.53 - Више од 40 украјинских војника добровољно положили оружје и прешли на страну ДНР, изјавила је омбудсман ДНР Дарја Морозова.

Према њеним речима, војници који су предали оружје немају никакве притужбе на услове у којима се налазе, храну коју добијају и однос према њима. Њима је пружена и медицинска помоћ.

17.50 - Руске власти примиле су анонимне пријетње у којима се говори о постављању бомби на жељезничким станицама и аеродрoмима у Москви и у току су провјере, јавила је агенција РИА.

У извјештају се наводи да је Амбасада Русије у Лондону у контакту са британском полицијом након што су јој упућене пријетње путем телефона због специјалне војне операције у Украјини.

17.33 - Веб сајтови “Спутњик интернешенел” и “Спутњик Чешка Република” изложени су великим ДДОС нападима, јавила је руска медијска кућа.

“Спутњиков” сајт у Чешкој преноси да је био недоступан око сат времена усљед сајбер напада.

У овој врсти напада страницама се упућује огроман број захтјева за приступ, због чега оне постају недоступне.

17.23 - Мањи бродови Оружаних снага Украјине покушали су да ликвидирају сопствене војнике који су положили оружје на Змијском острву док их је руска војска евакуисала, али је напад одбијен, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков, преноси Спутњик.

Како је објаснио, 25. фебруара током евакуације 82 украјинска војника са Змијског острва који су добровољно положили оружје, 16 мањих бродова Ратне морнарице Украјине покушало је да нападне бродове руске Црноморске флоте, користећи „тактику роја”. Један дио украјинских војних пловила деловао је кријући се иза цивилних бродова.

Услијед битке на мору шест мањих бродова Ратне морнарице Украјине је уништено.

17.13 - Турска није донијела одлуку о забрани проласка руских бродова.Опширније на линку.

17.12  - Врховна рада Украјине позвала је данас на искључивање Русије из Савјета безбједности УН, јачање санкција против “свих Руса” који сносе одговорност и затварање неба над Украјином.

Посланици украјинског парламента затражили су и да руски предсједник Владимир Путин буде означен као “ратни злочинац”.

16.02  - Власти Швајцарске појачале су обезбеђење амбасаде Русије у Берну због претњи које примају запослени у дипломатском представништву, рекао је Спутњику портпарол руске амбасаде Владимир Хохлов.

Руски медији наводе да је и из дипломатског представништва Русије у Лондону такође је саопштио да амбасада прима на стотине претећих позива због специјалне операције у Украјини.

Како је прецизирано, руске дипломате нису контактирале полицију.

Амбасада Русије у Бечу затражила је од аустријске стране додатно јачање мера безбедности око руских представништава, саопштено је Спутњику из амбасаде.

15.42 - На молбу Украјине, Белгија ће оружаним снагама те земље послати 3,8 тона горива и 2.000 митраљеза, написао је на Твитеру премијер Александар де Кроо.

15.22 - Предсједник Државне думе Русије Вјачеслав Володин потврдио је да су Шведска и Финска затвориле свој ваздушни простор за авион руске делегације који се враћао са Кубе, иако је лет унапријед био договорен.
Он је рекао да је горива било довољно, иако се вријеме лета продужило за 2,5 сата, па је укупно трајао више од 17 часова, јавио је „Спутњик“.

15. 16 - Украјинске „националистичке формације“ убиле су украјинског војника који је покушавао да побјегне у Русију и том приликом је рањен руски граничар, саопштио је данас Центар за односе са јавношћу Федералне службе безбједности (ФСБ) Русије.

15.07 - Предсједник Украјине Володимир Зеленски је истакао да ће Турска блокирати кретање руских војних бродова ка Црном мору.

Захвалио је предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану  и становницима Турске за овакву одлуку.

15.05 – Удружење новинара Аустрије (ОеЈЦ) раскинуо је сарадњу са Удружењем новинара Русије због руске војне акције у Украјини.

ОеЈЦ је, наводи се у саопштењу, солидаран са свим критичким и независним новинарима, и критикује све оне који званично подстичу рат.

Сарадња са Удружењем новинара Русије договорена је након распада Совјетског савеза.

14.59 -  Мађарска ће подржати све санкције Европске уније против Русије и неће ништа блокирати, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, говорећи на украјинско-мађарској граници.

- Оно што премијери Европске уније буду у стању да договоре, ми то прихватамо и подржавамо - рекао је Орбан новинарима, пренио је Ројтерс.

-Ово је вријеме да будемо уједињени, то је рат - рекао је он и истакао да су мировни напори најважнији.

14.55  - Предсједник аустријског парламента Волфганг Соботка сматра да Украјинци треба да остану у својој земљи и да је бране.

Соботка је, током дискусије „Клуб3“, војну акцију Русије у Украјини поредио са „ослобађањем“ Аустрије од нацистичког режима 1945.

Упитан да ли је Аустрија спремна да прими избјеглице из Украјине, он је казао да Украјинци треба да остану у земљи, и да је бране.

-Шта би се десило да су сви Аустријанци побегли послије 1945“? - упитао је Соботка.

14.45 - Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да је ауторизовао слање нове америчке војне помоћи Украјини од 350 милиона долара.

- Овај пакет ће укључивати даљу одбрамбену помоћ како би се помогло Украјини да се суочи са оклопним, ваздушним и другим претњама са којима се сада суочава, истакао је Блинкен.

14.09 - Руске трупе данас су наставиле напредовање у Украјини након што је предсједник Владимир Путин јуче зауставио офанзиву у очекивању да ће услиједити разговори са Кијевом, што се није десило, саопштено је данас из Кремља. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је прецизирао да је украјинска страна  одбила разговоре.

Песков je рекао  на конференцији за новинаре да је Русија очекивала санкције од Запада као одговор на војну акцију и да предузима мјере које ће минимизирати утицај на њену економију.

14.07 - Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу у телефонском разговору са руским колегом Сергејем Лавровом позвао је на заустављање војних операција Русије.

Турско Министарство спољних послова саопштило је да је Чавушоглу поновио да је Анкара спремна да буде домаћин руским и украјинским лидерима ради мировних разговора.

14.05 - Најмање двоје цивила је погинуло када је стамбена зграда у Кијеву погођена пројектилом, саопштилио је украјинско Министарство одбране, јавља Анадолија.

Министарство одбране Украјине је навело да су најмање двије особе погинуле, а четири повријеђене.

13. 58 - Министарство одбране Русије саопштило је да се поводом успјешне реализације борбених задатака руске војске у Украјини на друштвеним мрежама појављује велики број „хистеричних лажних информација“.

Претходно је неименовани извор из Министарства одбране Русије демантовао вијест објављену на друштвеним мрежама да је руска војска наводно извела ракетни напад на стамбену зграду на булевару Лобановски у Кијеву.

Тај извор је навео да је стамбену зграду погодила ракета украјинског противавионског ракетног система „Бук“, пренио је „Спутњик“.

13.50 - Влада Словачке данас је прогласила ванредно стање због прилива странаца у земљу, преносе словачки медији.

Како је наведено, циљ увођења ванредног стања које је ступило на снагу у подне, стварање је неопходних услова за отклањање последица масовног прилива странаца на територију Словачке.
Током протеклог дана источну границу Словачке прешло је 10.500 људи.

13.49 - Амбасадор Србије у Кијеву Аца Јовановић рекао је да је један број грађана Србије евакуисан из Украјине и прије него што је издата препорука амбасаде а да се један број српскихх држављана тренутно враћа из те земље.

Он је у изјави за РТС истакао да је амбасада у контакту са држављанима Србије који тренутно покушавају да напусте ту земљу.

13.48 -  Украјинска Служба државне безбједности (СБУ) демантовала је извјештај да су руски хеликоптери слетјели у област града Лавова, на западу Украјине.

Градоначелник Лавова Андриј Садовиј претходно је рекао је да су слетела три руска хеликоптера у близини града Броди у западној области Лавова и да су украјинске снаге одбиле напад, пренео је Ројтерс.

СБУ је саопштила да је та информација лажна и да до слијетања није дошло.

Служба безбједности је навела да је украјински хеликоптер извршио извиђачки лет у тој области.
-Молимо становнике да остану мирни! - навела је СБУ у саопштењу објављеном на „Фејсбуку“.

13.45 - Балтичке земље Летонија, Естонија и Литванија донијеле су принципијелну одлуку о затварању својих ваздушних простора за руске авионе, саопштио је данас литвански Министар саобраћаја Маријус Скоудис.

-Од јутрос припремамо документе за своје владе ради гласања. Планирамо да предуземо овај корак симултано - написао је Скоудис на „Фејсбуку“.

13.21 - Русија је забранила превозницима из Бугарске, Пољске и Чешке летове изнад руске територије као одговор на сличне одлуке тих земаља према руским компанијама, саопштила је данас руска администрација за цивилну авијацију.

Раније ове седмице, Русија је забранила приступ британским превозницима у свој ваздуши простор након што је Лондон забранио летове у Британију руској државној компанији „Аерофлот“. КИЈЕВ,

13.10 - Грчки премијер Кирјакос Мицотакис пренио је данас украјинском предсједнику Владимира Зеленског да Атина подржава санкције ЕУ против Русије и да је спремна да пружи помоћ.

Грчко Министарство здравља шаље лијекове и медицинске залихе, саопштено је из Мицотакисове канцеларије.

Особље Амбасаде Грчке и њен амбасадор у Кијеву јуче су напустили тај град из безбједносних разлога и прешли су у Молдавију, рекли су амбасадор и званичници грчког Министарства спољних послова.

12.50 - Турска је била уздржана приликом гласања о суспензији Русије из Савјета Европе, а истовремено позива на дијалог по сваку цијену, рекао је данас руској агенцији ТАС С извор упознат са тим питањем.

12.50 - Три гранате испаљена из Украјине пале су на територију Ростовске области, саопштила је прес служба руске Федералне службе безбједности (ФСБ).

Експлозивне направе пале су у Милеровском округу Ростовске области, додаје агенција РИА Новости.

-Гранична управа ФСБ у Ростовској области је 26. фебруара снимила пуцње из Украјине и пад три гранате калибра 120 милиметара на територију Руске Федерације, у близини насеља Нижњекамишински у Ростовској области - наводи се у извјештају. Додаје се да нема штете и страдалих.

12.40 - Градоначелник Кијева Виталиј Кличко тврди да у Кијеву више нема руских трупа, али да „дјелују диверзантске групе“.

Кличко је у данашњој видео поруци истакао да је од шест сати из ваздуха повријеђено 35 људи, међу којима двоје дјеце“.

Он је рекао да је протекла ноћ била је тешка и да су "освајачи покушали да продру у град из правца Гостомеља и Житомира, али је украјинска војска држала линију". Додао је да ће саобраћај у престоници бити ограничен, јер се постављају контролни пунктови.

12.30 - Руске трупе се гомилају на украјинској граници у Кијевском региону, тврди локални гувернер те области Олексиј Кулеба. Он је додао да се у том региону у болницама налази 71 особа, а међу њима су војници и цивили, пренио је Ројтерс.

Кијев, који се налази у сјеверном дијелу Украјине, налази се на око 380 километара од руске границе, док је од границе са Бjелорусијом удаљен око 150 километара.
 

12.10 - Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да је Кијев и даље под контролом Украјине.

-Одбили смо успјешно непријатељске нападе. Борбе се настављају - казао је Зеленски у видео поруци која је објављена на друштвеним медијима, пренио је Ројтерс.

Он је додао да већ сада Украјина има подршку скоро цијеле ЕУ за избацивање Русије из СЊИФТ система.

-Надам се да ће Њемачка и Мађарска имати храбрости да подрже ту одлуку. Ми имамо храбрости да бранимо нашу отаџбину, да бранимо Европу - нагласио је Зеленски.

12.05 - Предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин изјавио је да је предсједник Украјине Владимир Зеленски напустио Кијев и прешао у Лавов.

Володин је рекао да украјински предсједник још јуче није био у Кијеву.

Према Володиновим ријечима, снимци које Зеленски објављује на друштвеним мрежама снимљени су унапријед, пренио је „Спутњик“.

Володин је рекао да је та информација стигла од посланика Врховне раде који су јуче покушали да се састану са Зеленским у Кијеву. На састанак су позвани у Лавов.

12.00 - Украјински предсједник Володимир Зеленски затражио је од израелског премијера Нафталија Бенета да буде домаћин и да помогне у преговорима између Украјине и Русије, изјавио је данас за ЦНН украјински амбасадор у Израелу Јевгениј Корнијчук.

-Наш предсједник вјерује да је Израел једина демократска земља која има одличне односе и са Русијом и Украјином, као и да би могао да буде домаћин тих преговора - казао је Корнијчук.

Он је казао да би Јерусалим био боље место него Минск, гдје су се прошли пут одржали разговори, јер је Бјелорусија близак савезник Русије, а Украјина не вјерује у легимититет актуелног лидера Белорусије Александра Лукашенка.

Што се тиче одговора Израела, амбасадор је рекао да се та земља „није ни сложила, нити је одбила ту опцију, већ је разматра, што је позитиван знак“.

11.50 - Предсједник Киргизије Садир Жапаров изразио је данас у телефонском разговору са руским предсједником Владимиром Путином подршку руској војној операцији у Украјини, саопштио је Кремљ.
У саопштењу се наводи да је Жапаров истакао да је „Кијев одговоран за подривање Минских споразума“ и изразио подршку „одлучним акцијама Русије с циљем да се заштити Донбас“, преноси Тасс.

11.47 - Влада Чешке усвојила је план о слању додатног наоружања Украјини.

Министарство одбране саопштило је да ће одмах послати митраљезе, аутоматске пушке и пиштоље заједно са муницијом у вриједности од 8,6 милиона долара, пренио је АП.

Министарство наводи да ће Чеси транспортовати оружје и испоручити га на мјесту које одреди украјинска страна. Чешка је раније одлучила да испоручи Украјини око 4.000 артиљеријских граната вриједних 1,7 милиона долара.

11.42 -  Одлука да се Русија избаци из глобалног платног система SWIFT ће бити донијета у наредних неколико дана, изјавио је један од гувернера једне од централних банака у оквиру ЕУ за Ројтерс.

- SWIFT је само питање тренутка, десиће се ускоро, наредних дана - казао је један од 27 гувернера из земаља чланица Европске централне банке који је желио да остане анониман, пренео је Ројтерс.
Он је рекао да је таква одлука апсолутно неопходна.

11.30 - Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио је послије разговора са хрватским колегом Горданом Грлићем Радманом, да Хрватска припрема одлуку да помогне Украјини.

-Разговор са хрватским колегом Горданом Грлићем-Радманом. Загреб памти како је Украјина конкретним одлукама помогла Хрвате у Домовинском рату почетком 90-их - написао је Кулеба на „Твитеру“.

Он је додао да се захвалио Грлић-Радману и на подршци санкцијама ЕУ против Русије.

11.10 - Француска је одлучила да пошаље Украјини одбрамбену војну опрему, саопштио је данас портпарл француске армије.


Он је рекао да се питање слања офанзивног наоружања и даље разматра.

-Можете да замислите да је испорука опреме компликована у овом тренутку - изјавио је портпарол.
 

11.02 -  У Лавовској области руске снаге су јутрос извршиле десант, саопштио је градоначелник украјинског града Лавова Андреј Садовиј.

Он је на Телеграму написао да се спустило око 60 људи са три хеликоптера, али да су се повукли јер су наишли на отпор украјинских снага.

Лавов је највећи град на западу Украјине.

11.00 - Санкције према Русији неће промијенити ништа и операција да се заштити Донбас ће бити потпуно спроведена, изјавио је данас замјеник предсједавајућег Савјета за безбједност Русије Дмитри Медведев.

- Ове ''сјајне'' санкције дефинитивно неће промијенити ништа. То је чак јасно и неупућенима у Стејт департменту. Ово се односи на одлуку да се спроведе војна операција да се заштити Донбас - истакао је Медведев, пренио је ТАСС.

Медведев је нагласио да ће „операција бити потпуно спроведена док се циљеви које је одредио руски предсједник (Владимир Путин) не испуне“.

Такође, Медведев је рекао да ће Русија одговорити на запљену новца руским грађанима и компанијама у иностранству, тако што ће заплијенити новац странцима и страним компанијама у Русији, пренио је Ројтерс позивајући се на агенцију РИА Новости.

10.51 -  Особље Амбасаде Словачке стигло је јутрос из Кијева у Румунију, саопштио је словачки мнистар одбране Јарослав Над.

-Аутомобили за евакуацију словачке мисије из Кијева, заједно са колегама из словеначке мисије, безбједно су прешли границу и ушли у Румунију" -, написао је Над на "Твитеру".

10.43 -  Украјинске снаге погодиле су данас стамбено подручје града Старобелск тешким артиљеријским оруђем "град" и има цивилних жртава, саопштило је данас руско Министарство одбране.

-Украјински националисти гранатирали су стамбене области града Старобелск користећи вишецјевне ракетне бацаче „град“. Резултат напада је пожар у граду. Уништене су стамбене зграде, има цивилних жртава", наводи се у саопштењу, а преноси "Спутњик".

У саопштењу се додаје да Министарство одбране „има поуздане информацје о томе да националистичке формације планирају сличне провокације у градовима Краматорск и Славјанск“, наводи руска агенција.

10.15 - Украјински шеф дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио је да је у Украјину стигло противтенковско оружје, средства противваздушне одбране, муниција за све врсте наоружања и артиљерије, возила, панцири, гориво.

Кулеба је на „Фејсбуку“ написао да сваки нови дан доноси нове санкције, наоружање и изолацију Русије.

-Главно је да чврсто стојимо и држимо Кијев - истакао је украјински министар.

10.00 -  Милиција Доњецке Народне Републике успоставила је хуманитарни коридор за војнике Оружаних снага Украјине који су се предали и они ће добити храну и медицинску помоћ, саопштио је данас шеф Милиције Едуард Басурин.

Он је рекао да украјински војници који добровољно полажу оружје настављају да иступају из сукоба преко хуманитарног коридора који је организован за њих, пренио је ТАСС. Басурин је поново позвао украјинске војнике и официре да „сачувају своје животе и добровољно одбију учешће у непријатељствима“, те да не ратују за „криминални украјински режим и олигархе“.

09.58 - Украјинска војска гранатирала је град Горловка у Доњецкој Народној Републици.

Испаљено је осам граната забрањеног калибра 152 милиметра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима ватре.

9.50 - Особље украјинске амбасаде у Москви се евакуише у Летонију, саопштило је летонско министарство спољних послова у изјави за Ројтерс.

-То је била њихова (украјинска) молба, ми смо то спремно дочекали и сложили се. Помажемо им у процесу евакуације и помоћи ћемо им да се смјесте у Летонији - казао је портпарол летонског министарства спољних послова Јанис Бекерис.

Он је одбио да каже да ли је особље украјинске амбасаде већ стигло у Летонију, наводећи безбједносне разлоге.

9:54 - Министар здравља Украјине Виктор Љашко саопштио је да је у интервенцији Русије у Украјини погинуло 198 Украјинаца, од којих је троје дјеце.

Љашко је на „Фејсбуку“ написао да је рањено 1.115 Украјинаца, од којих 33 дјеце.

9.50 -  Холандија ће испоручити Украјини што је прије могуће 200 ракета за противваздушну одбрану, наводи Влада Холандије у писму које је данас доставила парламенту.

У писму се наводи да ће особље Амбасаде Холандије бити премјештено из западног украјинског града Лавов у пољски Јарослав због погоршања безбједносне ситуације.

Ракете су додатак осталој опреми коју је Холандија обећала раније овог мјесеца, укључујући пушке, муницију, радарске системе и роботе за детектовање мина.

9.49 - У Кијеву је обустављен рад метроа, потврдио је градоначелник Виталиј Кличко.

Кличко је у објави на Телеграму позвао грађане главног града да остану код куће или у склоништима.

09.45 - Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да ће криза у Украјини трајати дуго и позвао грађане да се припреме на то.

- Могу да вам кажем једну ствар, а то је да ће рат потрајати. Криза ће трајати дуго и све ће то имати дуготрајне посљедице - рекао је Макрон.

9.44-  Р усија је добила званично обавјештење од Бугарске, Пољске и Чешке да је руским авионима забрањено да улазе у ваздушни простор тих земаља, открио је извор из руске авио-компаније за Тас.

Он је додао да Русија сада планира даље акције.

9.40 -  Стамбена зграда у близини другог ародрома у Кијеву погођена је пројектилом или ракетом рано јутрос, а слике с мјеста догађаја показују велики удар на горње спратове небодера, јављају свјетски медији.

9.35 - Руске оружане снаге уништиле су више од 800 украјинских војних инфраструктурних објеката, саопштио је портпарол руског министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков.

-Руске Оружане снаге уништиле су 821 украјински војни објекат, укључујући и 14 војних писта, 19 контролних центара и комуникационих чворова, 24 противваздушна система С-300 и дефанзивних ракетних система Оса, као и 48 радара - додао је он, преноси ТАСС.

Конашенков је додао да су руске снаге обориле по седам украјинских авиона и хеликоптера.

9.23- Комесаријат за избјеглице УН наводи да је више од 100.000 људи расељено унутар Украјине, а најмање 50.000 је прешло међународне границе. Такође, према процјенама ове агенције, до четири милиона људи би могло да избјегне из Украјине у друге земље ако ситуација даље ескалира.

Прелази украјинских грађана биљеже се на граничним прелазима са Молдавијом, Пољском, Румунијом, Словачком и Руском Федерацијом, наводе из УНХЦР-а.

9.05 - Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто понудио је да Будимпешта буде мјесто мировних разговора између Русије и Украјине.

Он је уживо на „Фејсбуку“ рекао да се консултовао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и Андрејем Јермаком, шефом кабинета предсједника Украјине Володимира Зеленског, како би им понудио Будимпешту као безбједно мјесто за преговоре.

Сијарто је открио да ниједна од страна није одбацила ту могућност.

8.50 - Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је данас да је дошао „кључни тренутак“ за одлуку о чланству Украјине у ЕУ.

Зеленски је написао на „Твитеру“ да је разговарао са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом о „додатној ефикасној помоћи и херојској борби Украјинаца за своју слободну будућност“.

8.38 -  Као одговор на санкције Европске уније, руска свемирска агенција Роскосмос суспендовала је своју сарадњу са европским партнерима у космодрому Куру у Француској Гвајани, рекао је данас директор Роскосмоса Дмитри Рогозин.

-Као одговор на санкције Европске уније нашим предузећима, Роскосмос је суспендовао сарадњу са европским партнерима по питању организације свемирских летова из космодрома Куру - истакао је Рогозин, а пренео ТАС С.

Он је, такође, путем Телеграм канала, рекао да ће Русија повући техничко особље из Француске Гвајане.

8.37 - Предсједник Украјине Влодимир Зеленски саопштио је, послије јутрошњег разговора са француским предсједником Емануелом Макроном, да оружје и опрема украјинских партнера стижу у Украјину.

- Нови дан на дипломатском фронту започели смо разговором са Емануелом Макроном. Стиже нам оружје и опрема наших партнера. Антиратна коалиција је активна - написао је Зеленски на Твитеру.

8.23 -  Украјинска војска контролише хидроелектрану северно од Кијева, објавила је данас агенција Интерфакс, цитирајући министарство енергетике Украјине.

Нешто раније, иста новинска агенција објавила је да су руске трупе освојиле ту хидроелектрану, цитирајући такође украјинско министарство енергетике.

Хидроелектрана се налази у Вишхороду, граду у Кијевској области, на ријеци Дњепар.

8.15 - Два пројектила погодила су данас област југозападно од центра Кијева, јавља извјештач Ројтерса са лица мјеста.

Један од пројектила пао је у област у близини аеродрома Жуљањи, додао је извјештач.

Други очевидац каже да је пројектил пао у близини трга Севастопољ, док је градска влада Кијева навела да је један пројектил погодио стамбену зграду.

7.50 - Руска војска успоставила је потпуну контролу над Мелитопољом, градом на југу Украјине, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Навео је да руски војници предузимају све мјере да осигурају безбједност цивила и искључе провокације украјинских специјалних служби, преноси РИА Новости.

7.46 -  Портпарол Министарства одбране Игор Конашенков саопштио је данас да су Оружане снаге Русије ноћас извеле напад крстарећим ракетама са мора и из ваздуха на војне објекте у Украјини.

-Оружане снаге Руске Федерације су током ноћи извршиле удар прецизним оружјем далеког домета са употребом крстарећих ракета са мора и из ваздуха на војну инфраструктуру Украјине - рекао је Конашенков, јавља РИА Новости.

Он је поновио да су мете само објекти војне инфраструктуре, а не стамбени и друштвени објекти.

7.40 - Русија поштује националне интересе Србије и разумије њену позицију под притиском да уведе санкције Москви, каже амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и истиче да Москва не тражи ништа од Београда знајући, како каже, досљедност предсједника Србије Александра Вучића и његов темељни став око кључних питања као што су развој Србије и њено понашање у спољној политици.

Боцан-Харченко је за Танјуг рекао да „!западу није стало до интереса других, чак иако су то земље које су кандидати за чланство у ЕУ, те да не мисли о Србији, њеном народу и могућим последицама увођења санкција“.

-Русија је навикла на притисак, али разумије да постоји притисак на Србију и не тражи ништа од Србије, јер је познато како се развијају наши односи последњих година, који су на нивоу стратегијске сарадње и партнерства . каже Боцан-Харченко коментаришући захтјеве ЕУ, САД и Велике Британије да Србија уведе санкције Русији због војне операције у Украјини.

7.30 - „Фејсбук“ је забранио руским државним медијима да се рекламирају на овој америчкој друштвеној мрежи, изјавио је данас шеф протокола за безбједност „Фејсбука“ Натанијел Глајхер, јавља агенција ТАС С.

-Сада забрањујемо руским државним медијима да пласирају рекламе или да зарађују уз помоћ наше платформе, било гдје у свијету - поручио је он путем „Твитера“.

07:20 -Руске трупе заузеле су кијевску хидроелектрану која је смјештена у сјеверном дијелу украјинске  престонице, извјестила је новинска агенција Интерфакс, позивајући се на Министарство енергетике Украјине.

7.08 - Украјински предсједник Володомир Зеленски поручио је у новој видео-поруци да неће положити оружје.

7.00 - У центру Кијева се чује гранатирање од раног јутра, јавља Ројтерс позивајући се на изјаве свједока.

Агенција извјештава и да се воде борбе око војног гарнизона у централном дијелу украјинске престонице.

6.52 - Велика Британија је увела санкције Владимиру Путину и руском министру спољних послова Сергеју Лаврову због ситуације у Украјини, наводи се у саопштењу британског Форин офиса.

Ограничења подразумевају замрзавање имовине, али у саопштењу није назначено о каквој се имовини ради и да ли она постоји, пренијела је агенција РИА Новости.

6.50 - САД ће се придружити Европској унији и увести санкције руском предсједнику Владимиру Путину и руском министру спољних послова Сергеју Лаврову, потврдила је Бијела кућа.

Секретар за штампу Бијеле куће Џен Псаки рекла је да је одлука донијета након телефонског разговора предсједника САД Џозефа Бајдена и предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, пренио је CNN.

6.43 - Предсједник САД Џозеф Бајден наложио је Стејт департменту да пошаље војну помоћ Украјини вриједну 350 милиона долара.

У меморандуму државном секретару Ентонију Блинкену, Бајден је наредио да се пошаље 350 милиона долара кроз Закон о помоћи за иностранство, које ће бити искоришћено за одбрану Украјине, пренио је Ројтерс.

6.40 - Константна митраљеска размена ватре одвија се отприлике на подручју Трга побједе, жељезничке станице, улице Богдана Хмељничког0, твред медији у Украјини.

Истовремено, копнене снаге јављају да су украјински војници у реону метро станице гдје су се водиле борбе са руским снагама.

6.35 -Украјински предсједник Владимир Зеленски одбио је понуду Вашингтона да му помогне да се евакуише из Кијева, тврде амерички медији.

-Овде је борба. Потребна ми је муниција, а не превоз - наводи агенција АП ријечи Зеленског, позивајући се на вишег обавјештајног званичника упознатог са разговором.

Вашингтон пост је такође пренио да су амерички и украјински званичници изјавили да је америчка влада спремна да помогне Зеленском.

6.32 - Предсједник САД Џозеф Бајден поручио је синоћ да неће слати америчке трупе у Украјину, јер не жели да стави Американце у позицију да воде рат са Русијом, саопштила је Бијела кућа.

Он је оцијенио да „руски предсједник Владимир Путин није успио у свом циљу да подијели Запад“ и поручио да ће „НАТО и даље држати отворена врата за европске државе које дијеле њихове вредности и које би једног дана могле да траже чланство у Алијанси“.

06:24 - Секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексиј Данилов рекао је да ситуацију у Кијеву контролишу Оружане снаге Украјине. Данилов је навео да се у овом тренутку у главном граду Украјине воде активна борбена дејства, преноси агенција Интерфакс Украјина.

06:14 - Руске и украјинске снаге сукобиле су се на периферији украјинске престонице док су власти позивале грађане да „помогну у одбрани града од напредовања руских снага“, тврде медији у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана