UŽIVO: Vojna operacija u Ukrajini: Lajen: Uklanjamo ruske banke iz SWIFT globalnog sistema

GS/Agencije
Specijalna vojna operacija u Ukrajini
Foto: Trt.net.tr | Specijalna vojna operacija u Ukrajini

MOSKVA, KIJEV - Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u treći dan, a ruske snage tokom noći došle su sa zapadne strane do predgrađa Kijeva. Rusija je sinoć stavila veto na nacrt Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom je trebalo da se osudi ruska akcija u Ukrajini. Evropa, London, SAD i Kanada uvode direktne sankcije predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

23.35 - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je večeras da su SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučcile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.
Fon der Lajen je najvila da će paket novih sankcija predstaviti i liderima EU na usvajanje.
“Prvo, obavezujemo se da ćemo obezbjediti da odrećene ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. To će ih zasutaviti u obavljanju finasijskih transakcija, i blokirati ruski izvoz i uzvoz. Ovo će obezbjeditii da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i naneće štetu njihovoj sposobnosti da posluju globalno”, izjavila je Fon der Lajen.
U vanrednom obraćanju iz Brisela, predsjednica Evropske komisije je izjavila da će dodatne sankcije koje će paralizovati imovinu ruske Centralne banke, čime će se, kako je dodala, zarnmrznuti njene transakcije u raspoređivanju međunarodnih rezervi u cilju ublažavanja uticaja međunarodnih sankcija na rusku ekonomiju.
Fon dr Lajen dodaje da će se raditi i na zabrani ruskim oligarskima da koriste svoja finasijska sredstava na međunarodnim tržistima.

23.28 - Specijalna posmatračka misija (SPM) OEBS u Ukrajini saopštila je večeras da od 24. februara uveče neprekidno čuje višestruke detonacije, raketne i napade teške i lake artiljerije blizu gradova Hersona, Donjecka, Harkova i Kijeva.

U saopštenju SPM OEBS u Ukrajini se navodi da se u centru Kijeva, nadomak kancelarije OEBS takođe čula vatra iz pješadisjkog naoružanja.

23.20 - Zvanični sajt Kremlja, kabineta predsjednika Rusije Vladimira Putina ''kremlin.ru'', danas je oboren nakon izvještaja o napadima i na brojne druge veb stranice ruske Vlade i državnih medija, javlja Rojters.

Do pada sajtova je došlo nakon što je potpredsjednik ukrajinske vlade potvrdio da je pokrenuta “IT armija” za borbu protiv Rusije u sajber prostoru, navodii Rojters.

23.10 - Mađarska je predložila da Budimpešta bude platforma za pregovore Rusije i Ukrajine i za sada nije odbijena, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je naveo da je večeras pozvao ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, a potom i šefa administracije ukrajinskog predsjednika Andreja Jermaka i rekao im da su Mađarska i Budimpešta spremni da prime obje delegacije, javio je “Sputnjik

22.45 - Sirene za vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile u Kijevu, javlja Bi-Bi-Si.

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović navodi da se čuju  detonacije i da je metro postao sklonište.

Benzinske pumpe ne rade, svi putevi su zakrčeni, uvedeno je i ratno stanje, uvedena je potpuna mobilizacija za sve muškarce od 18 do 60 godina, dodaje ambasador.

21.47 - Danijel Simić, koji izvješatava za RTRS iz Donjecka, kaže da je u Kijevu haos, te da su vlast, u očaju, bez ikakvih dokumenata ili upisivanja podataka iz njih, podijelile iz vojnih magacina preko 10.000 komada automatskog naoružanja i neznane količine municije.

Kao rezultat toga, došlo je do vala bezakonja, pljački i ubistava. Trenutno se po Kijevu vrše ubistva, razbojništva i nasilje svake vrste.

21.40 - Nova noć u Ukrajini donijela je i intenziviranje sukoba na nekoliko frontova u državi, a prema informacijama borbe su se pojačale na istoku i na jugu.

Kada je riječ o jugu i ruskim trupama koje se preko Krima kreću prema unutrašnjosti Ukrajine, trenutno se najveće borbe vode oko mjesta koja se nalaze u blizini lučkog grada Mariupolja.

Ruske trupe su stigle do mjesta Berdijansk koje se nalazi na putu prema Mariupolju, a na stranici vlade u ovom gradu je saopšteno kako su ruske trupe zauzele područje na kojem se nalazio nekadašnji aerodrom.

21.37 - Današnji satelitski snimci koje je objavila kompanija Maksar Tehnolodžiz pokazuju da su ruske kopnene snage raspoređene u Novoj Kahovki, u Ukrajini, blizu hidroelektrane Kahovka na reci Dnjepar, javlja Rojters.

Na satelitskim snimcima koje je objavila američka kompanija vide se vojni kamioni parkirani na brani hidroelektrane i na obližnjem putu u Novoj Kahovki, na jugu Ukrajine.

Rojters napominje da za sada nije nezavisno potvrđena autentičnosti ovih snimaka.

20.47 -  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres razgovarao je sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kome je rekao da UN planiraju da povećaju "humanitarnu pomoć za ljude u Ukrajini", saopštio je portparol UN-a.

"On je obavestio predsjednika da će Ujedinjene nacije pokrenuti u utorak poziv za finansiranje humanitarnih operacija UN-a u Ukrajini", naveo je portparol u saopštenju.

20.38 - Moskva smatra da su optužbe NATO na račun Rusije da vrši agresiju neosnovane, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„U uslovima nesposobnosti država članica NATO za dogovor i odsustva želje da stvarno jačaju bezbednost u Evropi na principu ravnopravne i nedeljive bezbednosti, njihove pokušaje da nas optuže za agresiju smatramo neosnovanim”, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, zemlje Zapada su suštinski postale saučesnici višegodišnjeg genocida nad žiteljima LNR i DNR. Ni NATO ni SAD nisu zainteresovani za normalizaciju u Ukrajini, dodala je ona.

„Osam godina zemlje Zapada su ravnodušno pratile ubistva i ponižavanje hiljada civila na jugo-istoku Ukrajine. Oni su u suštini postali saučesnici višegodišnjeg genocida nad građanima LNR i DNR “, istakla je Zaharova.

Ona je navela i da namera NATO da nastavi da „pumpa” Ukrajinu oružjem, uključujući sisteme PVO, govori samo o jednoj stvari – da ni SAD ni njihovi saveznici nisu zainteresovani za normalizaciju situacije u Ukrajini.

20.29 - U roku od sat vremena ukrajinske snage na Donjeck ispalile 15 mina kalibra 82 milimetra, a na Gorlovku 12 mina kalibra 122 milimetra.

Prilikom paljbe po Donjecku ranjena je 14-godišnja devojčica, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

20.09 - Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da bi alternativa uvođenju sankcija Rusiji radi kažnjavanja njene “invazije” na Ukrajinu bio početak trećeg svjetskog rata. Opširnije na linku.

20.00 - U gradu Rovenjki u Luganskoj oblasti dogodila se eksplozija u skladištu nafte, nakon čega je izbio požara jer se zapalilo oko 200 tona dizel goriva, a lokalne vlasti ne isključuju mogućnost da se radi o raketnom napadu.

Ima i povređenih a njihov broj se još utvrđuje.

19.41 - Šestoro Grka je poginulo, a još toliko je ranjeno kada je Rusija bomabrdovala oblast nedaleko od Marijupola u Ukrajini, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je pozvalo na razgovor ruskog ambasadora u Atini nakon verbalnog demarša.

Bombardovanje se dogodilo na prilazima selima Sartana i Bugas, a među povrijeđenima je jedno dijete, saopštilo je grčko Ministarstvo.

“Pogibija naših sunarodnika izaziva veliku žalost i ljutnju zbog ovog neprihvatljivog ruskog napada na civile”, saopštio je premijer Kirjakos Micotakis.

Uništene sve željezničke pruge koje spajaju Rusiju i Ukrajinu

19.50 - Ukrajinske željeznice su uništile sve pruge na prelazima koje povezuju ovu zemlju sa Rusijom kao odgovor na vojnu invaziju Moskve.

“Željeznice Ukrajine su prekinule sve odnose i interakciju sa Željeznicama Rusije. Ponudili smo željeznicama Ruske Federacije mir i zaustavljanje rata, ali su oni nastavili da dovoze tenkove i drugu vojnu opremu u Ukrajinu i njene granice”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Uništeni su željeznički prelazi između zemalja kojima su prevozili robu i donosili milione dolara ekonomijama obje zemlje, prenosi Kliks.

19.40 - Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) počela je da evakuiše članove svoje specijalne posmatračke misije sa teritorije koju kontroliše Ukrajina u Moldaviju, rekao je Rojtersu diplomatski izvor.

Oko 160 vozila OEBS-a već je prešlo granicu i kreću se prema Kišinjevu, rekao je izvor.

Posmatrači u samoproglašenim republikama u Donjecku i Lugansku su i dalje na terenu.

19.20 - Sajt agencije “RIA novosti” izložen je snažnom sajber napadu, objavljeno je iz ovog ruskog medija.

“Sajt agencije 'RIA novosti' je pod masovnim DDoS napadom, uglavnom iz inostranstva, što se dešava drugi dan zaredom, nakon najave 'Anonimusa' o sajber-ratu protiv Rusije i sankcija Zapada u oblasti informacionih tehnologija”, saopštile su tehničke službe agencije.

19.00 - Portparol ambasade Rusije u Francuskoj potvrdio je danas da su francuske vlasti, koje su sinoć u vodama Lamanša zaplijenile ruski teretni brod Baltički Lider, dozvolile 19-članoj posadi da se iskrca na obalu.

“Posadi je dozvoljeno da se slobodnbo kreće u gradu”, izjavio je portparol ambasade Rusije u Francuskoj Aleksander Makogonov, ali nije mogao da potvrdi da li je ruskoj posadi obezbjeđen i smještaj, prenosi TASS.

18.45 - Slovenija je danas odlučila da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione, saopštilo je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Vlada Slovenije je donijela odluku kojom se zabranjuje korištenje slovenačkog vazdušnog prostora avionima registrovanim u Rusiji ili su u vlasništvu ruskih operatera, a odluka stupa na snagu odmah i važiće sve “dok za to postoje razlozi”.

18.30 - Njemačka je odobrila isporuku 400 ručnih raketnih bacača Ukrajini preko Holandije, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Berlinu.

Ovo predstavlja promjenu politike nakon što je Njemačka bila kritikovana zbog odbijanja da pošalje naoružanje Kijevu, za razliku od ostalih zapadnih saveznika.

“Odobrenje je potvrdio kancelar”, rekao je portparol Ministarstva odbrane. Ručni raketni bacači dolaze iz zaliha njemačke vojske.

18.20 - Rusija je zatvorila svoj vazdušni prostor za rumunske avione zbog, kako se navodi, “neprijateljskih odluka rumunskih vazduhoplovnih vlasti”, saopštila je danas ruska savezna agencija za vazduhoplovstvo Rosavijacija.

Vlasti u Rumuniji su ranije potvrdile da će zabraniti ruskim avio-kompanijama pristup svom vazdušnom prostoru i ovom odlukom su se pridružile drugim srednjeevrospkim zemljama koje su uvele istu zabranu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

18.16 -  Ruske trupe uništile su betonsku branu koju su ukrajinske vlasti podigle u oblasti Herson 2014. godine da bi prekinule dotok vode do Krima, potvrdio je danas Sergej Aksjonov, guverner Krima, poluostrva koje je pripojeno Rusiji.

U izvještaju agencije RIA Novosti se podsjeća da je Ukrajina podigla branu preko kanala iz kojeg se, prije ruske aneksije 2014. godine, snabdjevao Krim sa 85 odsto potrebne vode, prenosi Rojters.

18.13 - Turski moreuzi otvoreni su za prolaz ruskih brodova, izjavili su za Sputnjik u Upravi obalske bezbednosti Istanbula, ističući da nisu dobili drugačiju odluku.

„Moreuzi su otvoreni. Drugačiju odluku nismo dobili”, istakli su u Upravi.

17.53 - Više od 40 ukrajinskih vojnika dobrovoljno položili oružje i prešli na stranu DNR, izjavila je ombudsman DNR Darja Morozova.

Prema njenim rečima, vojnici koji su predali oružje nemaju nikakve pritužbe na uslove u kojima se nalaze, hranu koju dobijaju i odnos prema njima. Njima je pružena i medicinska pomoć.

17.50 - Ruske vlasti primile su anonimne prijetnje u kojima se govori o postavljanju bombi na željezničkim stanicama i aerodromima u Moskvi i u toku su provjere, javila je agencija RIA.

U izvještaju se navodi da je Ambasada Rusije u Londonu u kontaktu sa britanskom policijom nakon što su joj upućene prijetnje putem telefona zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.

17.33 - Veb sajtovi “Sputnjik internešenel” i “Sputnjik Češka Republika” izloženi su velikim DDOS napadima, javila je ruska medijska kuća.

“Sputnjikov” sajt u Češkoj prenosi da je bio nedostupan oko sat vremena usljed sajber napada.

U ovoj vrsti napada stranicama se upućuje ogroman broj zahtjeva za pristup, zbog čega one postaju nedostupne.

17.23 - Manji brodovi Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da likvidiraju sopstvene vojnike koji su položili oružje na Zmijskom ostrvu dok ih je ruska vojska evakuisala, ali je napad odbijen, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Sputnjik.

Kako je objasnio, 25. februara tokom evakuacije 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva koji su dobrovoljno položili oružje, 16 manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine pokušalo je da napadne brodove ruske Crnomorske flote, koristeći „taktiku roja”. Jedan dio ukrajinskih vojnih plovila delovao je krijući se iza civilnih brodova.

Uslijed bitke na moru šest manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine je uništeno.

17.13 - Turska nije donijela odluku o zabrani prolaska ruskih brodova.Opširnije na linku.

17.12  - Vrhovna rada Ukrajine pozvala je danas na isključivanje Rusije iz Savjeta bezbjednosti UN, jačanje sankcija protiv “svih Rusa” koji snose odgovornost i zatvaranje neba nad Ukrajinom.

Poslanici ukrajinskog parlamenta zatražili su i da ruski predsjednik Vladimir Putin bude označen kao “ratni zločinac”.

16.02  - Vlasti Švajcarske pojačale su obezbeđenje ambasade Rusije u Bernu zbog pretnji koje primaju zaposleni u diplomatskom predstavništvu, rekao je Sputnjiku portparol ruske ambasade Vladimir Hohlov.

Ruski mediji navode da je i iz diplomatskog predstavništva Rusije u Londonu takođe je saopštio da ambasada prima na stotine pretećih poziva zbog specijalne operacije u Ukrajini.

Kako je precizirano, ruske diplomate nisu kontaktirale policiju.

Ambasada Rusije u Beču zatražila je od austrijske strane dodatno jačanje mera bezbednosti oko ruskih predstavništava, saopšteno je Sputnjiku iz ambasade.

15.42 - Na molbu Ukrajine, Belgija će oružanim snagama te zemlje poslati 3,8 tona goriva i 2.000 mitraljeza, napisao je na Tviteru premijer Aleksandar de Kroo.

15.22 - Predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin potvrdio je da su Švedska i Finska zatvorile svoj vazdušni prostor za avion ruske delegacije koji se vraćao sa Kube, iako je let unaprijed bio dogovoren.
On je rekao da je goriva bilo dovoljno, iako se vrijeme leta produžilo za 2,5 sata, pa je ukupno trajao više od 17 časova, javio je „Sputnjik“.

15. 16 - Ukrajinske „nacionalističke formacije“ ubile su ukrajinskog vojnika koji je pokušavao da pobjegne u Rusiju i tom prilikom je ranjen ruski graničar, saopštio je danas Centar za odnose sa javnošću Federalne službe bezbjednosti (FSB) Rusije.

15.07 - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je istakao da će Turska blokirati kretanje ruskih vojnih brodova ka Crnom moru.

Zahvalio je predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu  i stanovnicima Turske za ovakvu odluku.

15.05 – Udruženje novinara Austrije (OeJC) raskinuo je saradnju sa Udruženjem novinara Rusije zbog ruske vojne akcije u Ukrajini.

OeJC je, navodi se u saopštenju, solidaran sa svim kritičkim i nezavisnim novinarima, i kritikuje sve one koji zvanično podstiču rat.

Saradnja sa Udruženjem novinara Rusije dogovorena je nakon raspada Sovjetskog saveza.

14.59 -  Mađarska će podržati sve sankcije Evropske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, govoreći na ukrajinsko-mađarskoj granici.

- Ono što premijeri Evropske unije budu u stanju da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo - rekao je Orban novinarima, prenio je Rojters.

-Ovo je vrijeme da budemo ujedinjeni, to je rat - rekao je on i istakao da su mirovni napori najvažniji.

14.55  - Predsjednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka smatra da Ukrajinci treba da ostanu u svojoj zemlji i da je brane.

Sobotka je, tokom diskusije „Klub3“, vojnu akciju Rusije u Ukrajini poredio sa „oslobađanjem“ Austrije od nacističkog režima 1945.

Upitan da li je Austrija spremna da primi izbjeglice iz Ukrajine, on je kazao da Ukrajinci treba da ostanu u zemlji, i da je brane.

-Šta bi se desilo da su svi Austrijanci pobegli poslije 1945“? - upitao je Sobotka.

14.45 - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je autorizovao slanje nove američke vojne pomoći Ukrajini od 350 miliona dolara.

- Ovaj paket će uključivati dalju odbrambenu pomoć kako bi se pomoglo Ukrajini da se suoči sa oklopnim, vazdušnim i drugim pretnjama sa kojima se sada suočava, istakao je Blinken.

14.09 - Ruske trupe danas su nastavile napredovanje u Ukrajini nakon što je predsjednik Vladimir Putin juče zaustavio ofanzivu u očekivanju da će uslijediti razgovori sa Kijevom, što se nije desilo, saopšteno je danas iz Kremlja. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je precizirao da je ukrajinska strana  odbila razgovore.

Peskov je rekao  na konferenciji za novinare da je Rusija očekivala sankcije od Zapada kao odgovor na vojnu akciju i da preduzima mjere koje će minimizirati uticaj na njenu ekonomiju.

14.07 - Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom pozvao je na zaustavljanje vojnih operacija Rusije.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Čavušoglu ponovio da je Ankara spremna da bude domaćin ruskim i ukrajinskim liderima radi mirovnih razgovora.

14.05 - Najmanje dvoje civila je poginulo kada je stambena zgrada u Kijevu pogođena projektilom, saopštilio je ukrajinsko Ministarstvo odbrane, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je navelo da su najmanje dvije osobe poginule, a četiri povrijeđene.

13. 58 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se povodom uspješne realizacije borbenih zadataka ruske vojske u Ukrajini na društvenim mrežama pojavljuje veliki broj „histeričnih lažnih informacija“.

Prethodno je neimenovani izvor iz Ministarstva odbrane Rusije demantovao vijest objavljenu na društvenim mrežama da je ruska vojska navodno izvela raketni napad na stambenu zgradu na bulevaru Lobanovski u Kijevu.

Taj izvor je naveo da je stambenu zgradu pogodila raketa ukrajinskog protivavionskog raketnog sistema „Buk“, prenio je „Sputnjik“.

13.50 - Vlada Slovačke danas je proglasila vanredno stanje zbog priliva stranaca u zemlju, prenose slovački mediji.

Kako je navedeno, cilj uvođenja vanrednog stanja koje je stupilo na snagu u podne, stvaranje je neophodnih uslova za otklanjanje posledica masovnog priliva stranaca na teritoriju Slovačke.
Tokom proteklog dana istočnu granicu Slovačke prešlo je 10.500 ljudi.

13.49 - Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović rekao je da je jedan broj građana Srbije evakuisan iz Ukrajine i prije nego što je izdata preporuka ambasade a da se jedan broj srpskihh državljana trenutno vraća iz te zemlje.

On je u izjavi za RTS istakao da je ambasada u kontaktu sa državljanima Srbije koji trenutno pokušavaju da napuste tu zemlju.

13.48 -  Ukrajinska Služba državne bezbjednosti (SBU) demantovala je izvještaj da su ruski helikopteri sletjeli u oblast grada Lavova, na zapadu Ukrajine.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij prethodno je rekao je da su sletela tri ruska helikoptera u blizini grada Brodi u zapadnoj oblasti Lavova i da su ukrajinske snage odbile napad, preneo je Rojters.

SBU je saopštila da je ta informacija lažna i da do slijetanja nije došlo.

Služba bezbjednosti je navela da je ukrajinski helikopter izvršio izviđački let u toj oblasti.
-Molimo stanovnike da ostanu mirni! - navela je SBU u saopštenju objavljenom na „Fejsbuku“.

13.45 - Baltičke zemlje Letonija, Estonija i Litvanija donijele su principijelnu odluku o zatvaranju svojih vazdušnih prostora za ruske avione, saopštio je danas litvanski Ministar saobraćaja Marijus Skoudis.

-Od jutros pripremamo dokumente za svoje vlade radi glasanja. Planiramo da preduzemo ovaj korak simultano - napisao je Skoudis na „Fejsbuku“.

13.21 - Rusija je zabranila prevoznicima iz Bugarske, Poljske i Češke letove iznad ruske teritorije kao odgovor na slične odluke tih zemalja prema ruskim kompanijama, saopštila je danas ruska administracija za civilnu avijaciju.

Ranije ove sedmice, Rusija je zabranila pristup britanskim prevoznicima u svoj vazduši prostor nakon što je London zabranio letove u Britaniju ruskoj državnoj kompaniji „Aeroflot“. KIJEV,

13.10 - Grčki premijer Kirjakos Micotakis prenio je danas ukrajinskom predsjedniku Vladimira Zelenskog da Atina podržava sankcije EU protiv Rusije i da je spremna da pruži pomoć.

Grčko Ministarstvo zdravlja šalje lijekove i medicinske zalihe, saopšteno je iz Micotakisove kancelarije.

Osoblje Ambasade Grčke i njen ambasador u Kijevu juče su napustili taj grad iz bezbjednosnih razloga i prešli su u Moldaviju, rekli su ambasador i zvaničnici grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

12.50 - Turska je bila uzdržana prilikom glasanja o suspenziji Rusije iz Savjeta Evrope, a istovremeno poziva na dijalog po svaku cijenu, rekao je danas ruskoj agenciji TAS S izvor upoznat sa tim pitanjem.

12.50 - Tri granate ispaljena iz Ukrajine pale su na teritoriju Rostovske oblasti, saopštila je pres služba ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB).

Eksplozivne naprave pale su u Milerovskom okrugu Rostovske oblasti, dodaje agencija RIA Novosti.

-Granična uprava FSB u Rostovskoj oblasti je 26. februara snimila pucnje iz Ukrajine i pad tri granate kalibra 120 milimetara na teritoriju Ruske Federacije, u blizini naselja Nižnjekamišinski u Rostovskoj oblasti - navodi se u izvještaju. Dodaje se da nema štete i stradalih.

12.40 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko tvrdi da u Kijevu više nema ruskih trupa, ali da „djeluju diverzantske grupe“.

Kličko je u današnjoj video poruci istakao da je od šest sati iz vazduha povrijeđeno 35 ljudi, među kojima dvoje djece“.

On je rekao da je protekla noć bila je teška i da su "osvajači pokušali da prodru u grad iz pravca Gostomelja i Žitomira, ali je ukrajinska vojska držala liniju". Dodao je da će saobraćaj u prestonici biti ograničen, jer se postavljaju kontrolni punktovi.

12.30 - Ruske trupe se gomilaju na ukrajinskoj granici u Kijevskom regionu, tvrdi lokalni guverner te oblasti Oleksij Kuleba. On je dodao da se u tom regionu u bolnicama nalazi 71 osoba, a među njima su vojnici i civili, prenio je Rojters.

Kijev, koji se nalazi u sjevernom dijelu Ukrajine, nalazi se na oko 380 kilometara od ruske granice, dok je od granice sa Bjelorusijom udaljen oko 150 kilometara.
 

12.10 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Kijev i dalje pod kontrolom Ukrajine.

-Odbili smo uspješno neprijateljske napade. Borbe se nastavljaju - kazao je Zelenski u video poruci koja je objavljena na društvenim medijima, prenio je Rojters.

On je dodao da već sada Ukrajina ima podršku skoro cijele EU za izbacivanje Rusije iz SNjIFT sistema.

-Nadam se da će Njemačka i Mađarska imati hrabrosti da podrže tu odluku. Mi imamo hrabrosti da branimo našu otadžbinu, da branimo Evropu - naglasio je Zelenski.

12.05 - Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski napustio Kijev i prešao u Lavov.

Volodin je rekao da ukrajinski predsjednik još juče nije bio u Kijevu.

Prema Volodinovim riječima, snimci koje Zelenski objavljuje na društvenim mrežama snimljeni su unaprijed, prenio je „Sputnjik“.

Volodin je rekao da je ta informacija stigla od poslanika Vrhovne rade koji su juče pokušali da se sastanu sa Zelenskim u Kijevu. Na sastanak su pozvani u Lavov.

12.00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od izraelskog premijera Naftalija Beneta da bude domaćin i da pomogne u pregovorima između Ukrajine i Rusije, izjavio je danas za CNN ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Kornijčuk.

-Naš predsjednik vjeruje da je Izrael jedina demokratska zemlja koja ima odlične odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, kao i da bi mogao da bude domaćin tih pregovora - kazao je Kornijčuk.

On je kazao da bi Jerusalim bio bolje mesto nego Minsk, gdje su se prošli put održali razgovori, jer je Bjelorusija blizak saveznik Rusije, a Ukrajina ne vjeruje u legimititet aktuelnog lidera Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Što se tiče odgovora Izraela, ambasador je rekao da se ta zemlja „nije ni složila, niti je odbila tu opciju, već je razmatra, što je pozitivan znak“.

11.50 - Predsjednik Kirgizije Sadir Žaparov izrazio je danas u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je Kremlj.
U saopštenju se navodi da je Žaparov istakao da je „Kijev odgovoran za podrivanje Minskih sporazuma“ i izrazio podršku „odlučnim akcijama Rusije s ciljem da se zaštiti Donbas“, prenosi Tass.

11.47 - Vlada Češke usvojila je plan o slanju dodatnog naoružanja Ukrajini.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će odmah poslati mitraljeze, automatske puške i pištolje zajedno sa municijom u vrijednosti od 8,6 miliona dolara, prenio je AP.

Ministarstvo navodi da će Česi transportovati oružje i isporučiti ga na mjestu koje odredi ukrajinska strana. Češka je ranije odlučila da isporuči Ukrajini oko 4.000 artiljerijskih granata vrijednih 1,7 miliona dolara.

11.42 -  Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SWIFT će biti donijeta u narednih nekoliko dana, izjavio je jedan od guvernera jedne od centralnih banaka u okviru EU za Rojters.

- SWIFT je samo pitanje trenutka, desiće se uskoro, narednih dana - kazao je jedan od 27 guvernera iz zemalja članica Evropske centralne banke koji je želio da ostane anoniman, preneo je Rojters.
On je rekao da je takva odluka apsolutno neophodna.

11.30 - Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je poslije razgovora sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, da Hrvatska priprema odluku da pomogne Ukrajini.

-Razgovor sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem-Radmanom. Zagreb pamti kako je Ukrajina konkretnim odlukama pomogla Hrvate u Domovinskom ratu početkom 90-ih - napisao je Kuleba na „Tviteru“.

On je dodao da se zahvalio Grlić-Radmanu i na podršci sankcijama EU protiv Rusije.

11.10 - Francuska je odlučila da pošalje Ukrajini odbrambenu vojnu opremu, saopštio je danas portparl francuske armije.


On je rekao da se pitanje slanja ofanzivnog naoružanja i dalje razmatra.

-Možete da zamislite da je isporuka opreme komplikovana u ovom trenutku - izjavio je portparol.
 

11.02 -  U Lavovskoj oblasti ruske snage su jutros izvršile desant, saopštio je gradonačelnik ukrajinskog grada Lavova Andrej Sadovij.

On je na Telegramu napisao da se spustilo oko 60 ljudi sa tri helikoptera, ali da su se povukli jer su naišli na otpor ukrajinskih snaga.

Lavov je najveći grad na zapadu Ukrajine.

11.00 - Sankcije prema Rusiji neće promijeniti ništa i operacija da se zaštiti Donbas će biti potpuno sprovedena, izjavio je danas zamjenik predsjedavajućeg Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitri Medvedev.

- Ove ''sjajne'' sankcije definitivno neće promijeniti ništa. To je čak jasno i neupućenima u Stejt departmentu. Ovo se odnosi na odluku da se sprovede vojna operacija da se zaštiti Donbas - istakao je Medvedev, prenio je TASS.

Medvedev je naglasio da će „operacija biti potpuno sprovedena dok se ciljevi koje je odredio ruski predsjednik (Vladimir Putin) ne ispune“.

Takođe, Medvedev je rekao da će Rusija odgovoriti na zapljenu novca ruskim građanima i kompanijama u inostranstvu, tako što će zaplijeniti novac strancima i stranim kompanijama u Rusiji, prenio je Rojters pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

10.51 -  Osoblje Ambasade Slovačke stiglo je jutros iz Kijeva u Rumuniju, saopštio je slovački mnistar odbrane Jaroslav Nad.

-Automobili za evakuaciju slovačke misije iz Kijeva, zajedno sa kolegama iz slovenačke misije, bezbjedno su prešli granicu i ušli u Rumuniju" -, napisao je Nad na "Tviteru".

10.43 -  Ukrajinske snage pogodile su danas stambeno područje grada Starobelsk teškim artiljerijskim oruđem "grad" i ima civilnih žrtava, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

-Ukrajinski nacionalisti granatirali su stambene oblasti grada Starobelsk koristeći višecjevne raketne bacače „grad“. Rezultat napada je požar u gradu. Uništene su stambene zgrade, ima civilnih žrtava", navodi se u saopštenju, a prenosi "Sputnjik".

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo odbrane „ima pouzdane informacje o tome da nacionalističke formacije planiraju slične provokacije u gradovima Kramatorsk i Slavjansk“, navodi ruska agencija.

10.15 - Ukrajinski šef diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da je u Ukrajinu stiglo protivtenkovsko oružje, sredstva protivvazdušne odbrane, municija za sve vrste naoružanja i artiljerije, vozila, panciri, gorivo.

Kuleba je na „Fejsbuku“ napisao da svaki novi dan donosi nove sankcije, naoružanje i izolaciju Rusije.

-Glavno je da čvrsto stojimo i držimo Kijev - istakao je ukrajinski ministar.

10.00 -  Milicija Donjecke Narodne Republike uspostavila je humanitarni koridor za vojnike Oružanih snaga Ukrajine koji su se predali i oni će dobiti hranu i medicinsku pomoć, saopštio je danas šef Milicije Eduard Basurin.

On je rekao da ukrajinski vojnici koji dobrovoljno polažu oružje nastavljaju da istupaju iz sukoba preko humanitarnog koridora koji je organizovan za njih, prenio je TASS. Basurin je ponovo pozvao ukrajinske vojnike i oficire da „sačuvaju svoje živote i dobrovoljno odbiju učešće u neprijateljstvima“, te da ne ratuju za „kriminalni ukrajinski režim i oligarhe“.

09.58 - Ukrajinska vojska granatirala je grad Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ispaljeno je osam granata zabranjenog kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima vatre.

9.50 - Osoblje ukrajinske ambasade u Moskvi se evakuiše u Letoniju, saopštilo je letonsko ministarstvo spoljnih poslova u izjavi za Rojters.

-To je bila njihova (ukrajinska) molba, mi smo to spremno dočekali i složili se. Pomažemo im u procesu evakuacije i pomoći ćemo im da se smjeste u Letoniji - kazao je portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova Janis Bekeris.

On je odbio da kaže da li je osoblje ukrajinske ambasade već stiglo u Letoniju, navodeći bezbjednosne razloge.

9:54 - Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Ljaško saopštio je da je u intervenciji Rusije u Ukrajini poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih je troje djece.

Ljaško je na „Fejsbuku“ napisao da je ranjeno 1.115 Ukrajinaca, od kojih 33 djece.

9.50 -  Holandija će isporučiti Ukrajini što je prije moguće 200 raketa za protivvazdušnu odbranu, navodi Vlada Holandije u pismu koje je danas dostavila parlamentu.

U pismu se navodi da će osoblje Ambasade Holandije biti premješteno iz zapadnog ukrajinskog grada Lavov u poljski Jaroslav zbog pogoršanja bezbjednosne situacije.

Rakete su dodatak ostaloj opremi koju je Holandija obećala ranije ovog mjeseca, uključujući puške, municiju, radarske sisteme i robote za detektovanje mina.

9.49 - U Kijevu je obustavljen rad metroa, potvrdio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kličko je u objavi na Telegramu pozvao građane glavnog grada da ostanu kod kuće ili u skloništima.

09.45 - Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će kriza u Ukrajini trajati dugo i pozvao građane da se pripreme na to.

- Mogu da vam kažem jednu stvar, a to je da će rat potrajati. Kriza će trajati dugo i sve će to imati dugotrajne posljedice - rekao je Makron.

9.44-  R usija je dobila zvanično obavještenje od Bugarske, Poljske i Češke da je ruskim avionima zabranjeno da ulaze u vazdušni prostor tih zemalja, otkrio je izvor iz ruske avio-kompanije za Tas.

On je dodao da Rusija sada planira dalje akcije.

9.40 -  Stambena zgrada u blizini drugog arodroma u Kijevu pogođena je projektilom ili raketom rano jutros, a slike s mjesta događaja pokazuju veliki udar na gornje spratove nebodera, javljaju svjetski mediji.

9.35 - Ruske oružane snage uništile su više od 800 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, saopštio je portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

-Ruske Oružane snage uništile su 821 ukrajinski vojni objekat, uključujući i 14 vojnih pista, 19 kontrolnih centara i komunikacionih čvorova, 24 protivvazdušna sistema S-300 i defanzivnih raketnih sistema Osa, kao i 48 radara - dodao je on, prenosi TASS.

Konašenkov je dodao da su ruske snage oborile po sedam ukrajinskih aviona i helikoptera.

9.23- Komesarijat za izbjeglice UN navodi da je više od 100.000 ljudi raseljeno unutar Ukrajine, a najmanje 50.000 je prešlo međunarodne granice. Takođe, prema procjenama ove agencije, do četiri miliona ljudi bi moglo da izbjegne iz Ukrajine u druge zemlje ako situacija dalje eskalira.

Prelazi ukrajinskih građana bilježe se na graničnim prelazima sa Moldavijom, Poljskom, Rumunijom, Slovačkom i Ruskom Federacijom, navode iz UNHCR-a.

9.05 - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ponudio je da Budimpešta bude mjesto mirovnih razgovora između Rusije i Ukrajine.

On je uživo na „Fejsbuku“ rekao da se konsultovao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i Andrejem Jermakom, šefom kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kako bi im ponudio Budimpeštu kao bezbjedno mjesto za pregovore.

Sijarto je otkrio da nijedna od strana nije odbacila tu mogućnost.

8.50 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je danas da je došao „ključni trenutak“ za odluku o članstvu Ukrajine u EU.

Zelenski je napisao na „Tviteru“ da je razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o „dodatnoj efikasnoj pomoći i herojskoj borbi Ukrajinaca za svoju slobodnu budućnost“.

8.38 -  Kao odgovor na sankcije Evropske unije, ruska svemirska agencija Roskosmos suspendovala je svoju saradnju sa evropskim partnerima u kosmodromu Kuru u Francuskoj Gvajani, rekao je danas direktor Roskosmosa Dmitri Rogozin.

-Kao odgovor na sankcije Evropske unije našim preduzećima, Roskosmos je suspendovao saradnju sa evropskim partnerima po pitanju organizacije svemirskih letova iz kosmodroma Kuru - istakao je Rogozin, a preneo TAS S.

On je, takođe, putem Telegram kanala, rekao da će Rusija povući tehničko osoblje iz Francuske Gvajane.

8.37 - Predsjednik Ukrajine Vlodimir Zelenski saopštio je, poslije jutrošnjeg razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, da oružje i oprema ukrajinskih partnera stižu u Ukrajinu.

- Novi dan na diplomatskom frontu započeli smo razgovorom sa Emanuelom Makronom. Stiže nam oružje i oprema naših partnera. Antiratna koalicija je aktivna - napisao je Zelenski na Tviteru.

8.23 -  Ukrajinska vojska kontroliše hidroelektranu severno od Kijeva, objavila je danas agencija Interfaks, citirajući ministarstvo energetike Ukrajine.

Nešto ranije, ista novinska agencija objavila je da su ruske trupe osvojile tu hidroelektranu, citirajući takođe ukrajinsko ministarstvo energetike.

Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, gradu u Kijevskoj oblasti, na rijeci Dnjepar.

8.15 - Dva projektila pogodila su danas oblast jugozapadno od centra Kijeva, javlja izvještač Rojtersa sa lica mjesta.

Jedan od projektila pao je u oblast u blizini aerodroma Žuljanji, dodao je izvještač.

Drugi očevidac kaže da je projektil pao u blizini trga Sevastopolj, dok je gradska vlada Kijeva navela da je jedan projektil pogodio stambenu zgradu.

7.50 - Ruska vojska uspostavila je potpunu kontrolu nad Melitopoljom, gradom na jugu Ukrajine, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da ruski vojnici preduzimaju sve mjere da osiguraju bezbjednost civila i isključe provokacije ukrajinskih specijalnih službi, prenosi RIA Novosti.

7.46 -  Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je danas da su Oružane snage Rusije noćas izvele napad krstarećim raketama sa mora i iz vazduha na vojne objekte u Ukrajini.

-Oružane snage Ruske Federacije su tokom noći izvršile udar preciznim oružjem dalekog dometa sa upotrebom krstarećih raketa sa mora i iz vazduha na vojnu infrastrukturu Ukrajine - rekao je Konašenkov, javlja RIA Novosti.

On je ponovio da su mete samo objekti vojne infrastrukture, a ne stambeni i društveni objekti.

7.40 - Rusija poštuje nacionalne interese Srbije i razumije njenu poziciju pod pritiskom da uvede sankcije Moskvi, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako kaže, dosljednost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici.

Bocan-Harčenko je za Tanjug rekao da „!zapadu nije stalo do interesa drugih, čak iako su to zemlje koje su kandidati za članstvo u EU, te da ne misli o Srbiji, njenom narodu i mogućim posledicama uvođenja sankcija“.

-Rusija je navikla na pritisak, ali razumije da postoji pritisak na Srbiju i ne traži ništa od Srbije, jer je poznato kako se razvijaju naši odnosi poslednjih godina, koji su na nivou strategijske saradnje i partnerstva . kaže Bocan-Harčenko komentarišući zahtjeve EU, SAD i Velike Britanije da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

7.30 - „Fejsbuk“ je zabranio ruskim državnim medijima da se reklamiraju na ovoj američkoj društvenoj mreži, izjavio je danas šef protokola za bezbjednost „Fejsbuka“ Natanijel Glajher, javlja agencija TAS S.

-Sada zabranjujemo ruskim državnim medijima da plasiraju reklame ili da zarađuju uz pomoć naše platforme, bilo gdje u svijetu - poručio je on putem „Tvitera“.

07:20 -Ruske trupe zauzele su kijevsku hidroelektranu koja je smještena u sjevernom dijelu ukrajinske  prestonice, izvjestila je novinska agencija Interfaks, pozivajući se na Ministarstvo energetike Ukrajine.

7.08 - Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski poručio je u novoj video-poruci da neće položiti oružje.

7.00 - U centru Kijeva se čuje granatiranje od ranog jutra, javlja Rojters pozivajući se na izjave svjedoka.

Agencija izvještava i da se vode borbe oko vojnog garnizona u centralnom dijelu ukrajinske prestonice.

6.52 - Velika Britanija je uvela sankcije Vladimiru Putinu i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu zbog situacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanskog Forin ofisa.

Ograničenja podrazumevaju zamrzavanje imovine, ali u saopštenju nije naznačeno o kakvoj se imovini radi i da li ona postoji, prenijela je agencija RIA Novosti.

6.50 - SAD će se pridružiti Evropskoj uniji i uvesti sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, potvrdila je Bijela kuća.

Sekretar za štampu Bijele kuće Džen Psaki rekla je da je odluka donijeta nakon telefonskog razgovora predsjednika SAD Džozefa Bajdena i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, prenio je CNN.

6.43 - Predsjednik SAD Džozef Bajden naložio je Stejt departmentu da pošalje vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 350 miliona dolara.

U memorandumu državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, Bajden je naredio da se pošalje 350 miliona dolara kroz Zakon o pomoći za inostranstvo, koje će biti iskorišćeno za odbranu Ukrajine, prenio je Rojters.

6.40 - Konstantna mitraljeska razmena vatre odvija se otprilike na području Trga pobjede, željezničke stanice, ulice Bogdana Hmeljničkog0, tvred mediji u Ukrajini.

Istovremeno, kopnene snage javljaju da su ukrajinski vojnici u reonu metro stanice gdje su se vodile borbe sa ruskim snagama.

6.35 -Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbio je ponudu Vašingtona da mu pomogne da se evakuiše iz Kijeva, tvrde američki mediji.

-Ovde je borba. Potrebna mi je municija, a ne prevoz - navodi agencija AP riječi Zelenskog, pozivajući se na višeg obavještajnog zvaničnika upoznatog sa razgovorom.

Vašington post je takođe prenio da su američki i ukrajinski zvaničnici izjavili da je američka vlada spremna da pomogne Zelenskom.

6.32 - Predsjednik SAD Džozef Bajden poručio je sinoć da neće slati američke trupe u Ukrajinu, jer ne želi da stavi Amerikance u poziciju da vode rat sa Rusijom, saopštila je Bijela kuća.

On je ocijenio da „ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio u svom cilju da podijeli Zapad“ i poručio da će „NATO i dalje držati otvorena vrata za evropske države koje dijele njihove vrednosti i koje bi jednog dana mogle da traže članstvo u Alijansi“.

06:24 - Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da situaciju u Kijevu kontrolišu Oružane snage Ukrajine. Danilov je naveo da se u ovom trenutku u glavnom gradu Ukrajine vode aktivna borbena dejstva, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

06:14 - Ruske i ukrajinske snage sukobile su se na periferiji ukrajinske prestonice dok su vlasti pozivale građane da „pomognu u odbrani grada od napredovanja ruskih snaga“, tvrde mediji u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana