Усвојен закон који забрањује терапију конверзије ЛГБТК популације

Срна
Усвојен закон који забрањује терапију конверзије ЛГБТК популације

ПАРИЗ - Француска има нови закон који забрањује такозване терапије конверзије и дозвољава затворску и новчане казне за оне који практикују ову научно дискредитовану праксу покушаја промјене сексуалне оријентације или родног идентитета ЛГБТК лица.

Народна скупштина је синоћ једногласно усвојила нови закон, гласањем 142 посланика, подсјећа АП.

Овај закон предвиђа казне и кривичну одговорност за особе које су праксу извеле или покушавају да "претворе" ЛГБТК особе у хетеросексуалне или постигну традиционалну родну очекиваност.

Закон, такође, отвара могућност за активисте да подносе грађанске тужбе у име жртава, што је напредак који је у парламенту поздрављен као велики корак напријед за људе који оклијевају или нису у стању да сами обавијесте полицију.

Законодавац Лоренс Венсунброк, који је помогао да закон прође кроз парламент, рекао је да ће овај правни акт бити усмјерен на "све оне који су изједначили идентитет или сексуалну оријентацију са болешћу".

"Ту нема шта да се лијечи", рекла је она Народној скупштини.

Француски министар за равноправност и различитост Елизабет Морено описала је такозване терапије конверзије као "варварске" и рекла посланицима да патња коју оне носе "веома често оставља трајне трагове на тијелима и умовима".

Према новом закону, континуирани напори "који имају за циљ да модификују или осуде сексуалну оријентацију или родни идентитет" и који утичу на физичко или ментално здравље жртава кажњиви су, а починиоцима пријете до двије године затвора и новчана казна од 30.000 евра.

Казна се може повећати на три године затвора и новчану казну од 45.000 евра за покушаје у које су умијешани малољетници или друга посебно угрожена лица.

Практиковање терапије за промјену сексуалне оријентације особе већ је забрањено у више америчких држава и Порторику. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана