Usvojen zakon koji zabranjuje terapiju konverzije LGBTK populacije

Srna
Usvojen zakon koji zabranjuje terapiju konverzije LGBTK populacije

PARIZ - Francuska ima novi zakon koji zabranjuje takozvane terapije konverzije i dozvoljava zatvorsku i novčane kazne za one koji praktikuju ovu naučno diskreditovanu praksu pokušaja promjene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta LGBTK lica.

Narodna skupština je sinoć jednoglasno usvojila novi zakon, glasanjem 142 poslanika, podsjeća AP.

Ovaj zakon predviđa kazne i krivičnu odgovornost za osobe koje su praksu izvele ili pokušavaju da "pretvore" LGBTK osobe u heteroseksualne ili postignu tradicionalnu rodnu očekivanost.

Zakon, takođe, otvara mogućnost za aktiviste da podnose građanske tužbe u ime žrtava, što je napredak koji je u parlamentu pozdravljen kao veliki korak naprijed za ljude koji oklijevaju ili nisu u stanju da sami obavijeste policiju.

Zakonodavac Lorens Vensunbrok, koji je pomogao da zakon prođe kroz parlament, rekao je da će ovaj pravni akt biti usmjeren na "sve one koji su izjednačili identitet ili seksualnu orijentaciju sa bolešću".

"Tu nema šta da se liječi", rekla je ona Narodnoj skupštini.

Francuski ministar za ravnopravnost i različitost Elizabet Moreno opisala je takozvane terapije konverzije kao "varvarske" i rekla poslanicima da patnja koju one nose "veoma često ostavlja trajne tragove na tijelima i umovima".

Prema novom zakonu, kontinuirani napori "koji imaju za cilj da modifikuju ili osude seksualnu orijentaciju ili rodni identitet" i koji utiču na fizičko ili mentalno zdravlje žrtava kažnjivi su, a počiniocima prijete do dvije godine zatvora i novčana kazna od 30.000 evra.

Kazna se može povećati na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 45.000 evra za pokušaje u koje su umiješani maloljetnici ili druga posebno ugrožena lica.

Praktikovanje terapije za promjenu seksualne orijentacije osobe već je zabranjeno u više američkih država i Portoriku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana