Ухапшено најмање 100 антиизраелских демонстраната на Универзитету Колумбија

Танјуг
Ухапшено најмање 100 антиизраелских демонстраната на Универзитету Колумбија

ЊУЈОРК - Најмање 100 антиизраелских демонстраната приведено је јуче поподне на Универзитету Колумбија, када су припадници њујоршке полиције у опреми за разбијање нереда упали у кампус.

Десетинама демонстраната, који нису послушали упозорења полиције да се разиђу, стављене су лисице, а затим су убачени у полицијске аутобусе.

Полицајци у панцирима и са штитницима за лице порушили су десетине шатора и бацили их у смеће, преноси Њујорк пост. 

Предсједница Универзитета Минуш Шафик рекла је да је позвала полицију Њујорка да разбије демонстрације.

Она је послала циркуларно писмо студентима, професорима и особљу рекавши да је затражила помоћ полицији, упркос, како је навела, њеној нади да тај потез „никада неће бити потребан“.

-Направила сам овај екстреман корак у ванредним околностима. Окупљени појединци прекршили су дугачку листу правила и политике Универзитета. Студенти који демонстрирају су неколико пута упозорени да се склоне - навела је она.

Шафик је изразила жаљење што су студенти одбили све покушаје да се ситуација ријеши на миран начин.

Како преноси њујоршки лист, десетине студената окупирало је у сриједу ујутру камп на јужном травњаку Универзитета Колумбија, након што је управа упозорила учеснике да напусте кампус до сриједе увече у 21 сат или ће у противном бити суспендовани.

Предсједница Универзитета Колумбија оптужена је за "груби немар" док је у сриједу свједочила пред Одбором за образовање америчког Конгреса о антисемитским инцидентима у школи и пропалестинској индоктринацији.

Док је конгресно саслушање било у току, студенти Колумбије подигли су 60 шатора у кампусу захтијевајући да се Универзитет огради од Израела.

Убрзо након напада палестинске милитантне групе Хамас на Израел 7. октобра, више од 100 професора Колумбије потписало је писмо у одбрану студената који подржавају „војну акцију“ Хамаса.

У фебруару се у кампусу појавио антисемитски постер који приказује Израел као твора, који стручњаци упоређују са пропагандним постером који су користили нацисти у Другом свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана