Uhapšeno najmanje 100 antiizraelskih demonstranata na Univerzitetu Kolumbija

Tanjug
Uhapšeno najmanje 100 antiizraelskih demonstranata na Univerzitetu Kolumbija

NjUJORK - Najmanje 100 antiizraelskih demonstranata privedeno je juče popodne na Univerzitetu Kolumbija, kada su pripadnici njujorške policije u opremi za razbijanje nereda upali u kampus.

Desetinama demonstranata, koji nisu poslušali upozorenja policije da se raziđu, stavljene su lisice, a zatim su ubačeni u policijske autobuse.

Policajci u pancirima i sa štitnicima za lice porušili su desetine šatora i bacili ih u smeće, prenosi Njujork post. 

Predsjednica Univerziteta Minuš Šafik rekla je da je pozvala policiju Njujorka da razbije demonstracije.

Ona je poslala cirkularno pismo studentima, profesorima i osoblju rekavši da je zatražila pomoć policiji, uprkos, kako je navela, njenoj nadi da taj potez „nikada neće biti potreban“.

-Napravila sam ovaj ekstreman korak u vanrednim okolnostima. Okupljeni pojedinci prekršili su dugačku listu pravila i politike Univerziteta. Studenti koji demonstriraju su nekoliko puta upozoreni da se sklone - navela je ona.

Šafik je izrazila žaljenje što su studenti odbili sve pokušaje da se situacija riješi na miran način.

Kako prenosi njujorški list, desetine studenata okupiralo je u srijedu ujutru kamp na južnom travnjaku Univerziteta Kolumbija, nakon što je uprava upozorila učesnike da napuste kampus do srijede uveče u 21 sat ili će u protivnom biti suspendovani.

Predsjednica Univerziteta Kolumbija optužena je za "grubi nemar" dok je u srijedu svjedočila pred Odborom za obrazovanje američkog Kongresa o antisemitskim incidentima u školi i propalestinskoj indoktrinaciji.

Dok je kongresno saslušanje bilo u toku, studenti Kolumbije podigli su 60 šatora u kampusu zahtijevajući da se Univerzitet ogradi od Izraela.

Ubrzo nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, više od 100 profesora Kolumbije potpisalo je pismo u odbranu studenata koji podržavaju „vojnu akciju“ Hamasa.

U februaru se u kampusu pojavio antisemitski poster koji prikazuje Izrael kao tvora, koji stručnjaci upoređuju sa propagandnim posterom koji su koristili nacisti u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana