Туск: Санчез захтијева да се прекине употреба термина „рат“ за сукоб у Украјини

СРНА
Туск: Санчез захтијева да се прекине употреба термина „рат“ за сукоб у Украјини

ВАРШАВА- Премијер Шпаније Педро Санчез затражио је од ЕУ да престане да користи термин "рат" у вези са сукобом у Украјини, јер Европљани не желе да осјећају пријетњу апстрактних концепата, изјавио је премијер Пољске Доналд Туск.

"На посљедњем састанку Европског савјета сам водио интересантну дискусију са шпанским премијером Педром Санчезом. Он је од нас затражио да прекинемо употребу ријечи `рат` у саопштењима, јер сматра да народ не жели да осјећа пријетњу у том смислу и да то у Шпанији звучи апстрактно", рекао је Туск.

Туск је навео да је на изјаву Санчеза одговорио да у дијелу Европе из којег он долази "рат више није апстракција" и да је дужност ЕУ не само да разговара, већ и да дјелује и да се припреми за одбрану, јавио је италијански лист "Република".

На питање у вези са могућношћу да Русија нападне европске земље, Туск је нагласио да не жели да "плаши било кога, али да рат више није концепт из прошлости".

"Оно што сада највише забрињава је то што је буквално сваки сценарио могућ. Овакву ситуацију нисмо имали од 1945. године", додао је Туск.

Предсједник Русије Владимир Путин је у интервјуу са америчким новинаром Такером Карлсоном прошлог мјесеца напоменуо да Москва нема намјеру да нападне било коју чланицу НАТО-а.

Он је додао да чланице Алијансе покушавају да застраше свој народ имагинарном руском пријетњом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана