Tusk: Sančez zahtijeva da se prekine upotreba termina „rat“ za sukob u Ukrajini

SRNA
Tusk: Sančez zahtijeva da se prekine upotreba termina „rat“ za sukob u Ukrajini

VARŠAVA- Premijer Španije Pedro Sančez zatražio je od EU da prestane da koristi termin "rat" u vezi sa sukobom u Ukrajini, jer Evropljani ne žele da osjećaju prijetnju apstraktnih koncepata, izjavio je premijer Poljske Donald Tusk.

"Na posljednjem sastanku Evropskog savjeta sam vodio interesantnu diskusiju sa španskim premijerom Pedrom Sančezom. On je od nas zatražio da prekinemo upotrebu riječi `rat` u saopštenjima, jer smatra da narod ne želi da osjeća prijetnju u tom smislu i da to u Španiji zvuči apstraktno", rekao je Tusk.

Tusk je naveo da je na izjavu Sančeza odgovorio da u dijelu Evrope iz kojeg on dolazi "rat više nije apstrakcija" i da je dužnost EU ne samo da razgovara, već i da djeluje i da se pripremi za odbranu, javio je italijanski list "Republika".

Na pitanje u vezi sa mogućnošću da Rusija napadne evropske zemlje, Tusk je naglasio da ne želi da "plaši bilo koga, ali da rat više nije koncept iz prošlosti".

"Ono što sada najviše zabrinjava je to što je bukvalno svaki scenario moguć. Ovakvu situaciju nismo imali od 1945. godine", dodao je Tusk.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom prošlog mjeseca napomenuo da Moskva nema namjeru da napadne bilo koju članicu NATO-a.

On je dodao da članice Alijanse pokušavaju da zastraše svoj narod imaginarnom ruskom prijetnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana