Турска први пут у историји одлучује о предсједнику у другом кругу,ево шта су поручили кандидати

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

АНКАРА- Турска данас први пут у историји о предсједнику одлучује у другом кругу избора, а грађани више од 64 милиона грађана са правом гласа бира између актуелног предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, кандидата Народног савеза, и кандидата опозиционог Националног савеза Кемала Киличдароглуа.

Ердоган је, обраћајући се новинарима пошто је гласао у школи у Истанбулу, истакао да је ово први пут да се у Турској организује други круг предсједничких избора.

Он је, такође, похвалио висок одзив бирача у првом кругу и рекао да очекује да ће излазност данас поново бити велика.

-Молим се Богу да они (избори) буду од користи за нашу земљу и нацију - рекао је он.

Киличдароглу (74), је описао други круг као референдум о будућности земље.

 -Ови избори су одржани у веома тешким околностима, било је разних клевета - рекао је Киличдароглу након гласања и додао да вјерује у здрав разум људи.

-Доћи ће демократија, доћи ће слобода, људи ће моћи да на улицама слободно критикују политичаре - навео је Киличдароглу.

Он је гласао у исто вријеме када и Ердоган, а локална телевизија је на подијељеном екрану приказивала ривале како гласају.

Турска нема излазне анкете, али се очекује да ће прелиминарни резултати бити познати у року од неколико сати након затварања биралишта у 17 часова. Ердоган, који је на челу Турске 20 година, важи за фаворита за освајање новог петогодишњег мандата у другом кругу, након што му је недостајало мање од један одсто гласова да победи у првом кругу 14. маја.

Ердоганов Народни савез предвођен владајућом Странком правде и развоја (АК Парти) освојио је већину у државном парламенту у првом кругу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана