Turska prvi put u istoriji odlučuje o predsjedniku u drugom krugu,evo šta su poručili kandidati

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

ANKARA- Turska danas prvi put u istoriji o predsjedniku odlučuje u drugom krugu izbora, a građani više od 64 miliona građana sa pravom glasa bira između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Erdogan je, obraćajući se novinarima pošto je glasao u školi u Istanbulu, istakao da je ovo prvi put da se u Turskoj organizuje drugi krug predsjedničkih izbora.

On je, takođe, pohvalio visok odziv birača u prvom krugu i rekao da očekuje da će izlaznost danas ponovo biti velika.

-Molim se Bogu da oni (izbori) budu od koristi za našu zemlju i naciju - rekao je on.

Kiličdaroglu (74), je opisao drugi krug kao referendum o budućnosti zemlje.

 -Ovi izbori su održani u veoma teškim okolnostima, bilo je raznih kleveta - rekao je Kiličdaroglu nakon glasanja i dodao da vjeruje u zdrav razum ljudi.

-Doći će demokratija, doći će sloboda, ljudi će moći da na ulicama slobodno kritikuju političare - naveo je Kiličdaroglu.

On je glasao u isto vrijeme kada i Erdogan, a lokalna televizija je na podijeljenom ekranu prikazivala rivale kako glasaju.

Turska nema izlazne ankete, ali se očekuje da će preliminarni rezultati biti poznati u roku od nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u 17 časova. Erdogan, koji je na čelu Turske 20 godina, važi za favorita za osvajanje novog petogodišnjeg mandata u drugom krugu, nakon što mu je nedostajalo manje od jedan odsto glasova da pobedi u prvom krugu 14. maja.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana