Тражили од САД 100 милона долара за Фолија

Агенције
Тражили од САД 100 милона долара за Фолија

Њујорк - Припадници екстремистичке групе Исламска држава тражили су од САД 100 милиона долара за ослобађање новинара Џејмса Фолија, чије су погубљење снимили

"Прије него што је Фоли убијен, његови отмичари из Исламске државе, тражили су за њега откуп од 100 милиона долара, кажу један члан његове породице и човјек који је био заточен заједно с Фолијем", наводи "Њујорк тајмс".

Према писању овог листа, Вашингтон је одбио да плати тражену суму, а када су САД одобриле ваздушне нападе на Ирак почетком мјесеца, припадници Исламске државе "приморали су Фолија да обуче дречавонаранџасти комбинезон и одрубили му главу испред камере - одајући на тако ужасан начин пошту 'шеику кољача', којег су снаге САД убиле у Ираку 2006."

Отмице странаца и тражење откупа за њихову слободу постали су бизнис на Блиском истоку, пише амерички лист.

"Отмице Европљана постале су главни извор прихода за Ал Каиду и њене савезнике, који су, само за посљедњих пет година, тако прикупили најмање 125 милиона долара", додаје "Њујорк тајмс", а преносе РИА Новости.

Џихадисти Исламске државе објавили су видео-снимак на ком се види како, у знак одмазде за ваздушне нападе САД у Ираку, одрубљују главу Фолију (40), који је нестао у Сирији прије скоро двије године.

Фоли је нестао на сјеверу Сирије радећи као новинар хонорарац за агенцију АФП и бостонску медијску компанију "Глобал пост".

На крају снимка приказан је и још један заробљеник, идентификован као амерички новинар Стивен Сотлоф, а екстремисти су упозорили да његова судбина зависи од слиједећег потеза предсједника Барака Обаме.

Британци утврђују ко је исламски екстремиста

Полицајци и обавјештајци у Великој Британији покушавају софтвером за препознавање гласа и провјером фотографија и постова на друштвеним мрежама да открију ко је исламски екстремиста који је убио америчког новинара Џејмса Фолија.

Организација Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИС), која контролише дијелове Ирака и Сирије, објавила је недавно видео-снимак на којем један од њених припадника одрубљује главу заробљеном новинару Фолију и говори на енглеском језику.

Британски премијер Дејвид Камерон је рекао да је маскирани џихадиста вјероватно Британац, а лингвисти кажу да акценат убице указује на то да је он из околине Лондона.

Неименовани бивши заробљеник ИСИС-а, којег су екстремисти држали у граду Рака у Сирији, изјавио је за лист "Гардијан" да би то могао бити један од неколико британских исламиста, задужених за чување талаца, које су таоци звали "Битлсима".

Лингвиста Џон О'Реган са лондонског Института за образовање, рекао је данас да ће вјероватно бити анализиран снимак убичиног говора који ће потом бити упоређен са снимцима гласова разних осумњичених.

О'Реган је рекао да екстремиста говори енглески са "мултикултуралним лондонским" акцентом, али да ријечи изговара у складу с језичким правилима, што значи да је његов говор на снимку пажљиво осмишљен.

"Та особа је баш обраћала пажњу на стил", оцјенио је О'Реган.

Према његовим ријечима, чак и да начин говора са снимка не одговара начину на који та особа говори у стварности, "има довољно елемената у акценту" да се поуздано каже ко би то могао да буде.

О'Реган је, међутим, рекао да је за склапање слагалице потребно још информација и додао да гласовни еквивалент отиска прстију не постоји.

Стручњаци кажу да ће се истражитељи прво служити основним детективским техникама да сузе круг осумњичених, па ће се тек онда упустити у препознавање гласа и друге софистициране технике.

Директор Међународног центра за проучавање радикализације Питер Нојман рекао је да већина исламских екстремиста поријеклом са Запада који ратују у Сирији имају налоге на Фејсбуку или Твитеру. На њима остављају своје фотографије и одају информације о свом поријеклу, као што је она о томе који им је омиљени фудбалски клуб.

"То што су они исламски екстремисти и што људима сијеку главе не значи да не разговарају о фудбалским клубовима", рекао је Нојман и додао да се на основу фотографија могу утврдити висина, тежина, боја очију и друге информације о осумњиченом.

Према његовим ријечима, већина екстремиста су тинејџери или имају двадесетак година и толико су опсједнути онлајн културом да забораве на мјере заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана