Трамп тужио Њујорк тајмс и нећаку за завјеру и личну освету

Танјуг
Foto: Агенције

ЊУЈОРК - Бивши амерички предсједник Доналд Трамп тужио је своју нећаку Мери и лист Њујорк тајмс због чланка из 2018. године, у којем се наводи да је умјешан у "сумњиве пореске махинације".

У тужби, која је поднијета у Њујорку, оптужују се Мери Трамп и новинари овог листа да су "умјешани у подмуклу завјеру" ради прибављања повјерљивих докумената, чиме је нећака бившег предсједника прекршила споразум о поравнању који јој забрањује њихово откривање, а што је она потврдила да је учинила у својим мемоарима 2020.године, преноси ББЦ.

Трамп је одлучно раније одбацио тврдње из књиге своје нећаке “Превише и никад довољно: Како је моја породица створила најопаснијег човека на свијету” и неуспјешно је тужио у покушају да спријечи њено објављивање.

Он је новом тужбом у уторак оптужио троје новинара Њујорк тајмса да су контактирали и сарађивали са његовом нећаком због "личне освете" према њему.

Како се наводи у тужби, Мери Трамп је достављала Њујорк тајмсу повјерљива документа за објављивање у свеобухватној истрази листа Трампових личних финансија.

У овој ексклузивној репортажи наводи се је да је бивши предсједник учествовао у „преварантским" пореским махинацијама И на тај начин стекао више од 400 милиона долара.

Портпаролка Њујорк тајмса саопштила је данас да је писање листа о Трамповим порезима помогло информисању грађана кроз детаљно извештавање о теми у којој преовладава јавни интерес и да тужба представља покушај да се ућуткају независне новинске организације.

Мери Трамп (55) , ћерка Фреда Трампа Млађег, предсједниковог старијег брата, који је умро 1981. у 42. години, још није коментарисала тужбу. Она је прошле године поднијела сопствену тужбу против Трампа и два члана породице за превару и завјеру, у којој је навела да су је тадашњи предсједник, његова сестра Мериен Трамп Бери и брат Роберт Трамп, преварили због насљедства.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана