Трамп: Министарство правде и ФБИ истражују случај Афроамериканца

Тањуг
Трамп: Министарство правде и ФБИ истражују случај Афроамериканца

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Доналд Трамп саопштио је да Министарство правде и Федерални истражни биро (ФБИ) истражују случај ненаоружаног Афроамериканца, који је преминуо у полицијском притвору у Минеаполису.

"На мој захтјев, ФБИ и Министарство правде већ спроводе истрагу о веома тужној и трагичној смрти Џорџа Флојда у Минесоти", навео је Трамп на Твитеру.

Он је додао да је тражио да се истрага убрза, истичући да веома цијени сав посао који обављају припадници локалних полицијских снага, преноси Ројтерс.

У међувремену, у Минеаполису је, другу ноћ заредом, поново дошло до сукоба полиције и демонстраната, који су протеста због смрти Флојда.

Полицајци, од којих су неки били на крововима, користили су сузавац, пластичне метке и гранате како би ставили под контролу демонстранте, док су учесници протеста гађали полицију камењем, флашицама воде и другим објектима.

Неки од њих гађали су полицију канистерима са сузавцем, преноси Ројтерс.

Случај је привукао пажњу јавности, пошто су очевици снимили и на друштвеним мрежама објавили видео снимак интервенције на којем се види полицајац бјелац како клечи осумњиченом црнцу на врату, док га овај упозорава да не може да дише, објавила је агенција АП.

Један од очевидаца трагедије која се догодила у понедјељак, рекао је да су полицајци покушавали да убаце осумњиченог у задњи дио патролног возила.

Посвједочио је и да је чуо да им је мушкарац, кога су приводили, рекао да је клаустрофобичан.

Очевидац је пренио да је, у тренуцима док му је на врату било полицајчево кољено, осумњичени дозивао мајчино име, а онда је преминуо.

На снимку објављеном на друштвеним мрежама види се неидентификовани полицајац који се оглушио о молбе: "Молим те, молим те, не могу да дишем. Молим те, човече", забиљежено је на снимку, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана