Tramp: Ministarstvo pravde i FBI istražuju slučaj Afroamerikanca

Tanjug
Tramp: Ministarstvo pravde i FBI istražuju slučaj Afroamerikanca

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da Ministarstvo pravde i Federalni istražni biro (FBI) istražuju slučaj nenaoružanog Afroamerikanca, koji je preminuo u policijskom pritvoru u Mineapolisu.

"Na moj zahtjev, FBI i Ministarstvo pravde već sprovode istragu o veoma tužnoj i tragičnoj smrti Džordža Flojda u Minesoti", naveo je Tramp na Tviteru.

On je dodao da je tražio da se istraga ubrza, ističući da veoma cijeni sav posao koji obavljaju pripadnici lokalnih policijskih snaga, prenosi Rojters.

U međuvremenu, u Mineapolisu je, drugu noć zaredom, ponovo došlo do sukoba policije i demonstranata, koji su protesta zbog smrti Flojda.

Policajci, od kojih su neki bili na krovovima, koristili su suzavac, plastične metke i granate kako bi stavili pod kontrolu demonstrante, dok su učesnici protesta gađali policiju kamenjem, flašicama vode i drugim objektima.

Neki od njih gađali su policiju kanisterima sa suzavcem, prenosi Rojters.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac bjelac kako kleči osumnjičenom crncu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedjeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji dio patrolnog vozila.

Posvjedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je prenio da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koljeno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče", zabilježeno je na snimku, navodi AP.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana