Топлотни талас захватио Грчку, Турску и Кипар: Температуре иду и до 45 степени!

ГС
Топлотни талас захватио Грчку, Турску и Кипар: Температуре иду и до 45 степени!

Јужну Европу су погодиле рекордне температуре посљедњих дана, пријетећи да изазову још пожара и доносећи ризик од болести и смрти узрокованих врућином.

Још једна старија особа (84) умрла је од топлотног удара на Кипру док је седмични топлотни талас донио рекордне температуре у многим земљама.

Пожари и даље харају дијеловима Кипра, а ватрогасне екипе у раду ометају врућине и јак вјетар.

Кипар је у петак издао своје прво црвено упозорење на љето због екстремних врућина, а метеоролошки одјел потврдио је да су максималне температуре достигле 45 степени.

Поред тога, због екстремно високих температура су обустављени тешки и умјерени радови на отвореном на Кипру, а ватрогасци се боре с пожарима екстремно високих температура.

Грчка је такођер била приморана да затвори свој чувени Акропољ за туристе ове недјеље јер се припремала за топлотни талас од 43 степена.

Многе школе су затвориле своја врата до краја седмице, док је температура у центру Атине износила чак 42 степена.

Још увијек више температуре забиљежене су на острву Крит од 44,5 степена и на полуострву Пелопонез од 43,9 степени. Овакво вријеме покрећу јужни вјетрови који вуку врући ваздух и прашину на сјевер из сјеверне Африке.

Грчка је понудила бесплатан одмор на Родосу туристима који су морали спавати на подовима аеродрома док су чекали евакуацију.

Температуре које су и до 12 степени више од оних уобичајених су погодиле и дијелове Турске, док се у Француској стотине ватрогасаца боре са снажним пожаром сјеверно од Сен Тропеа.

Прогнозе су показале да ће већи дио Блиског истока, сјеверне Африке и медитеранске Европе ове седмице доживјети екстремне врућине повезане с климатским промјенама.

Очекује се да ће температуре у Саудијској Арабији, Ираку, Сирији, Туркменистану, Алжиру, Египту, Турској, Авганистану и Грчкој бити више од 40 степени, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана