Toplotni talas zahvatio Grčku, Tursku i Kipar: Temperature idu i do 45 stepeni!

GS
Toplotni talas zahvatio Grčku, Tursku i Kipar: Temperature idu i do 45 stepeni!

Južnu Evropu su pogodile rekordne temperature posljednjih dana, prijeteći da izazovu još požara i donoseći rizik od bolesti i smrti uzrokovanih vrućinom.

Još jedna starija osoba (84) umrla je od toplotnog udara na Kipru dok je sedmični toplotni talas donio rekordne temperature u mnogim zemljama.

Požari i dalje haraju dijelovima Kipra, a vatrogasne ekipe u radu ometaju vrućine i jak vjetar.

Kipar je u petak izdao svoje prvo crveno upozorenje na ljeto zbog ekstremnih vrućina, a meteorološki odjel potvrdio je da su maksimalne temperature dostigle 45 stepeni.

Pored toga, zbog ekstremno visokih temperatura su obustavljeni teški i umjereni radovi na otvorenom na Kipru, a vatrogasci se bore s požarima ekstremno visokih temperatura.

Grčka je također bila primorana da zatvori svoj čuveni Akropolj za turiste ove nedjelje jer se pripremala za toplotni talas od 43 stepena.

Mnoge škole su zatvorile svoja vrata do kraja sedmice, dok je temperatura u centru Atine iznosila čak 42 stepena.

Još uvijek više temperature zabilježene su na ostrvu Krit od 44,5 stepena i na poluostrvu Peloponez od 43,9 stepeni. Ovakvo vrijeme pokreću južni vjetrovi koji vuku vrući vazduh i prašinu na sjever iz sjeverne Afrike.

Grčka je ponudila besplatan odmor na Rodosu turistima koji su morali spavati na podovima aerodroma dok su čekali evakuaciju.

Temperature koje su i do 12 stepeni više od onih uobičajenih su pogodile i dijelove Turske, dok se u Francuskoj stotine vatrogasaca bore sa snažnim požarom sjeverno od Sen Tropea.

Prognoze su pokazale da će veći dio Bliskog istoka, sjeverne Afrike i mediteranske Evrope ove sedmice doživjeti ekstremne vrućine povezane s klimatskim promjenama.

Očekuje se da će temperature u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Siriji, Turkmenistanu, Alžiru, Egiptu, Turskoj, Avganistanu i Grčkoj biti više od 40 stepeni, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana