Талибани ухапсили професора који је подржавао образовање дјевојчица и бесплатно дијелио књиге

ГС
Талибани ухапсили професора који је подржавао образовање дјевојчица и бесплатно дијелио књиге

Афганистански универзитетски професор Исмаил Масхал, који е критиковао забрану образовања дјевојчица и жена, ухапшен је у четвртак у Кабулу.

 Масхал је лишен слободе док је дијелио бесплатне књиге, а познат је постао након што је поцијепао своје академске дипломе током телевизијског преноса уживо. Учинио је то у знак протеста јер су талибани забранили универзитетско и средњошколско образовање за дјевојчице и жене.

Талибани су тридесетседмогодишњег професора оптужили за "провокативне активности". Он је оптужен да покушава нанијети штету талибанској влади тако што је позвао новинаре на главну улицу и направио "хаос".

Талибански званичник Абдул Хаммад из министарства за информисање и културу је потврдио ове информације.

Очевици су рекли да су припадници талибанских сигурносних снага тукли професора током хапшења, односно да су га шамарали, ударали песницама и ногама, али Хаq Хаммад тврди да је третиран добро у притвору.

Масхал је некадашњи новинар, а у Кабулу је водио приватни универзитет који је похађало око 450 студентица које су училе о новинарству, инжењерству, економији и компјутерским наукама. Све су то курсеви за које је талибански министар образовања рекао да жене не требају похађати јер је то противно исламској и афганистанској култури.

Када су талибани у децембру саопштили да се студентице не могу вратити образовању, Масхал је затворио своју школу тврдећи да "образовање мора бити доступно свима или никоме". Он је обећао да неће шутјети чак ни по цијену живота. Снимак на којем је поцијепао своје дипломе постао је виралан, а од тада је добио бројне пријетње смрћу. Упркос томе се појављивао у локалним медијима готово свакодневно, а такођер је бесплатно дијелу књиге свакоме ко се усуди да их узме.

"Моја једина моћ је моја оловка, чак иако ме то убије, чак и ако ме покидају на дијелове. Нећу шутјети", казао је Масхал за ББЦ у јануару. Он је додао да мушкарци морају реаговати и успротивити се рестрикцијама уведеним женама.

Масхал је казао и да се не плаши хапшења иако има двоје дјеце, као и да га није страх да ће бити убијен што се бори да дјевојчице и жене могу похађати универзитете. Додао је да ће га талибани сигурно покушати "ушуткати", али је остао одлучан тврдећи да је оно што ради вриједно тога.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана