Talibani uhapsili profesora koji je podržavao obrazovanje djevojčica i besplatno dijelio knjige

GS
Talibani uhapsili profesora koji je podržavao obrazovanje djevojčica i besplatno dijelio knjige

Afganistanski univerzitetski profesor Ismail Mashal, koji e kritikovao zabranu obrazovanja djevojčica i žena, uhapšen je u četvrtak u Kabulu.

 Mashal je lišen slobode dok je dijelio besplatne knjige, a poznat je postao nakon što je pocijepao svoje akademske diplome tokom televizijskog prenosa uživo. Učinio je to u znak protesta jer su talibani zabranili univerzitetsko i srednjoškolsko obrazovanje za djevojčice i žene.

Talibani su tridesetsedmogodišnjeg profesora optužili za "provokativne aktivnosti". On je optužen da pokušava nanijeti štetu talibanskoj vladi tako što je pozvao novinare na glavnu ulicu i napravio "haos".

Talibanski zvaničnik Abdul Hammad iz ministarstva za informisanje i kulturu je potvrdio ove informacije.

Očevici su rekli da su pripadnici talibanskih sigurnosnih snaga tukli profesora tokom hapšenja, odnosno da su ga šamarali, udarali pesnicama i nogama, ali Haq Hammad tvrdi da je tretiran dobro u pritvoru.

Mashal je nekadašnji novinar, a u Kabulu je vodio privatni univerzitet koji je pohađalo oko 450 studentica koje su učile o novinarstvu, inženjerstvu, ekonomiji i kompjuterskim naukama. Sve su to kursevi za koje je talibanski ministar obrazovanja rekao da žene ne trebaju pohađati jer je to protivno islamskoj i afganistanskoj kulturi.

Kada su talibani u decembru saopštili da se studentice ne mogu vratiti obrazovanju, Mashal je zatvorio svoju školu tvrdeći da "obrazovanje mora biti dostupno svima ili nikome". On je obećao da neće šutjeti čak ni po cijenu života. Snimak na kojem je pocijepao svoje diplome postao je viralan, a od tada je dobio brojne prijetnje smrću. Uprkos tome se pojavljivao u lokalnim medijima gotovo svakodnevno, a također je besplatno dijelu knjige svakome ko se usudi da ih uzme.

"Moja jedina moć je moja olovka, čak iako me to ubije, čak i ako me pokidaju na dijelove. Neću šutjeti", kazao je Mashal za BBC u januaru. On je dodao da muškarci moraju reagovati i usprotiviti se restrikcijama uvedenim ženama.

Mashal je kazao i da se ne plaši hapšenja iako ima dvoje djece, kao i da ga nije strah da će biti ubijen što se bori da djevojčice i žene mogu pohađati univerzitete. Dodao je da će ga talibani sigurno pokušati "ušutkati", ali je ostao odlučan tvrdeći da je ono što radi vrijedno toga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana