Талибани понудили Русији да купују нафту директном размјеном за грожђице, биљке и минерале

ГС
Foto: Принтскрин

Афганистан разматра могућност куповине нафтних деривата и робе путем директне размјене, a заузврат, Афганистан би извозио минерале, грожђице и биљке за лијекове у Русију.

О овоме приједлогу је у интервјуу за РИА Новости говорио министар индустрије и трговине Афганистана Нуридин Азизи. Афганистаном од љета 2021. године управљају талибани али њихова власт није призната ни од једне свјетске државе.

"Наш приоритет је увоз ове руске робе на бази размјене. Ако операције према овом плану не успију, онда можемо користити финанцијске трансакције. Нема никаквих проблема с тим питањем. Што се тиче Афганистана, нема ограничења од стране Сједињених Америчких Држава или ЕУ на испоруке таквих сировина, Афганистан може платити ту робу новцем", рекао је Азизи.

Према његовим ријечима Афганистан има жељу да из Русије до краја године увезе милион тона плина и милион тона дизела. У замјену рекао је да би они могли понудити и минерале.

"Осим тога, имамо, напримјер сушено воће, грожђице и љековито биље. Афганистан је кроз историју испоручивао велике количине грожђица Русији. У Русију можемо испоручити стотине тона таквих производа. На примјер, цијене љековитог биља су сада врло високе, а Русија треба такве сировине за лијекове. И можемо их користити у размјени", представио је талибански политичар своје замисли.

Делегација афганистанског министарства индустрије и трговине борави у Русији до 14. августа иако Русија званично талибане сматра терористичком организацијом, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана