Talibani ponudili Rusiji da kupuju naftu direktnom razmjenom za grožđice, biljke i minerale

GS
Foto: Printskrin

Afganistan razmatra mogućnost kupovine naftnih derivata i robe putem direktne razmjene, a zauzvrat, Afganistan bi izvozio minerale, grožđice i biljke za lijekove u Rusiju.

O ovome prijedlogu je u intervjuu za RIA Novosti govorio ministar industrije i trgovine Afganistana Nuridin Azizi. Afganistanom od ljeta 2021. godine upravljaju talibani ali njihova vlast nije priznata ni od jedne svjetske države.

"Naš prioritet je uvoz ove ruske robe na bazi razmjene. Ako operacije prema ovom planu ne uspiju, onda možemo koristiti financijske transakcije. Nema nikakvih problema s tim pitanjem. Što se tiče Afganistana, nema ograničenja od strane Sjedinjenih Američkih Država ili EU na isporuke takvih sirovina, Afganistan može platiti tu robu novcem", rekao je Azizi.

Prema njegovim riječima Afganistan ima želju da iz Rusije do kraja godine uveze milion tona plina i milion tona dizela. U zamjenu rekao je da bi oni mogli ponuditi i minerale.

"Osim toga, imamo, naprimjer sušeno voće, grožđice i ljekovito bilje. Afganistan je kroz istoriju isporučivao velike količine grožđica Rusiji. U Rusiju možemo isporučiti stotine tona takvih proizvoda. Na primjer, cijene ljekovitog bilja su sada vrlo visoke, a Rusija treba takve sirovine za lijekove. I možemo ih koristiti u razmjeni", predstavio je talibanski političar svoje zamisli.

Delegacija afganistanskog ministarstva industrije i trgovine boravi u Rusiji do 14. avgusta iako Rusija zvanično talibane smatra terorističkom organizacijom, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana