Свјетска популација биће 8,8 милијарди прије половине вијека

Танјуг
Свјетска популација биће 8,8 милијарди прије половине вијека

РИМ - Најновија студија Римског клуба, предвиђа да ће према тренутним трендовима, свјетска популација достићи 8,8 милијарди прије средине вијека, а затим брзо опасти.

То указује да популациона бомба због које се дуго страховало, можда неćе експлодирати, пише Гардијан и додаје да би врхунац могао доћи раније ако владе предузму прогресивне кораке за раст просјечних прихода и нивоа образовања. 

Како се наводи, нове прогнозе су добра вијест за глобално окружење.  

Када се демографска ерупција превазиђе, притисак на природу и климу би требало да почне да јењава, заједно са повезаним друштвеним и политичким тензијама. 

Међутим, аутори упозоравају да само пад наталитета неће ријешити еколошке проблеме планете, који су већ озбиљни на нивоу од 7,8 милијарди становника и првенствено су узроковани прекомјерном потрошњом богате мањине. 

Опадање броја становника, такође, може створити нове проблеме, као што је смањење радне снаге и већи притисак на здравствену заштиту повезан са старењем друштва. 

Један од аутора извјештаја, Бен Калегари, рекао је да су налази разлог за оптимизам - али да постоји зачкољица. 

„Ово нам даје доказ да вјерујемо да популациона бомба неће експлодирати, али се и даље суочавамо са значајним изазовима из перспективе животне средине“, истакао је он. 

Према Калегаријевим ријечима, потребно нам је много труда да се позабавимо тренутном развојном парадигмом прекомјерне потрошње и прекомјерне производње, који су веćи проблеми од популације. 

Претходне студије су предвиђале мрачнију слику.  

Прошле године, УН су процијениле да ће свјетска популација достићи 9,7 милијарди до средине вијека и наставити да расте неколико деценија након тога. 

Нову пројекцију, која је данас објављена, израдиле су институције Свијет за све - група водеćих еколошких научних и економских институција, укључујући Потсдамски институт за истраживање утицаја климе, Штокхолмски центар за отпорност и Норвешку пословну школу БИ. 

Извјештај је заснован на новој методологији која укључује друштвене и економске факторе који имају доказан утицај на наталитет, као што су подизање нивоа образовања, посебно за жене и повећање прихода. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана