Svjetska populacija biće 8,8 milijardi prije polovine vijeka

Tanjug
Svjetska populacija biće 8,8 milijardi prije polovine vijeka

RIM - Najnovija studija Rimskog kluba, predviđa da će prema trenutnim trendovima, svjetska populacija dostići 8,8 milijardi prije sredine vijeka, a zatim brzo opasti.

To ukazuje da populaciona bomba zbog koje se dugo strahovalo, možda neće eksplodirati, piše Gardijan i dodaje da bi vrhunac mogao doći ranije ako vlade preduzmu progresivne korake za rast prosječnih prihoda i nivoa obrazovanja. 

Kako se navodi, nove prognoze su dobra vijest za globalno okruženje.  

Kada se demografska erupcija prevaziđe, pritisak na prirodu i klimu bi trebalo da počne da jenjava, zajedno sa povezanim društvenim i političkim tenzijama. 

Međutim, autori upozoravaju da samo pad nataliteta neće riješiti ekološke probleme planete, koji su već ozbiljni na nivou od 7,8 milijardi stanovnika i prvenstveno su uzrokovani prekomjernom potrošnjom bogate manjine. 

Opadanje broja stanovnika, takođe, može stvoriti nove probleme, kao što je smanjenje radne snage i veći pritisak na zdravstvenu zaštitu povezan sa starenjem društva. 

Jedan od autora izvještaja, Ben Kalegari, rekao je da su nalazi razlog za optimizam - ali da postoji začkoljica. 

„Ovo nam daje dokaz da vjerujemo da populaciona bomba neće eksplodirati, ali se i dalje suočavamo sa značajnim izazovima iz perspektive životne sredine“, istakao je on. 

Prema Kalegarijevim riječima, potrebno nam je mnogo truda da se pozabavimo trenutnom razvojnom paradigmom prekomjerne potrošnje i prekomjerne proizvodnje, koji su veći problemi od populacije. 

Prethodne studije su predviđale mračniju sliku.  

Prošle godine, UN su procijenile da će svjetska populacija dostići 9,7 milijardi do sredine vijeka i nastaviti da raste nekoliko decenija nakon toga. 

Novu projekciju, koja je danas objavljena, izradile su institucije Svijet za sve - grupa vodećih ekoloških naučnih i ekonomskih institucija, uključujući Potsdamski institut za istraživanje uticaja klime, Štokholmski centar za otpornost i Norvešku poslovnu školu BI. 

Izvještaj je zasnovan na novoj metodologiji koja uključuje društvene i ekonomske faktore koji imaju dokazan uticaj na natalitet, kao što su podizanje nivoa obrazovanja, posebno za žene i povećanje prihoda. 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana